Zenica: Promocija knjige “Zbjeg” Hasana Nuhanovića

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici, Medžlis Islamske zajednice Zenica u saradnji sa Izdavačkom kućom “Vrijeme”, sinoć je ispred Islamskog centra Sultan Ahmed organizovao promociju knjige “Zbjeg”, autora Hasana Nuhanovića.

O knjizi-romanu govorio je autor Nuhanović, preživjeli svjedok genocida i neumorni borac za istinu, te urednik novog izdanja Kenan Efendić.

-Knjiga govori o periodu 92-93 koji je u domaćim i ino medijima bio zapostavljen jer većina knjiga i izvještaja mnogih organizacija govori o padu Srebrenice i genocidu i odnosi se na juli 95. ,podsjeća Nuhanović.

-Knjiga je inače nastala prije 12 godina i ovdje se radi o dopunjenom izdanju i poboljšanoj verziji na kojoj sam radio više mjeseci.Ovdje se opisuju određeni događaji između Zvornika,Bratunca,Vlasenice, Višegrada,radi se o širem području koje je bilo obuhvaćeno genocidnim radnjama i etničkim čišćenjem,istakao je Nuhanović u izjavi prije promocije.

Glavni imam Medžlisa Zenica Sumedin ef. Kobilica podsjeća da je Islamska zajednica uvrstila u svoj kalendar obilježavanje značajnih datuma za BiH a jedan od krucijalnih i najznačajnijih je obilježavanje genocida u Srebrenici.

-Ovdje se radi o knjizi,odnosno romanu koji to i nije jer,kako kaže autor,sve što je navedeno je istinito.

-Ovu knjigu treba da ima svaki Bošnjak musliman i da je pročita,kazao je ef. Kobilica.

Direktor Izdavačke kuće “Vrijeme”, Muamer Spahić, u svojstvu urednika ukazuje da se radi o najvažnijoj knjizi u okviru edicije Bosanska književnost.

……………………………………………………………………………………………………………….

Hasan Nuhanović rođen je u Vlasenici 1968. Radio je kao prevodilac za Dutchbat III bataljon UNPROFOR-a, čiji je zadatak bio da štiti UN-ovu “zaštićenu zonu” u Srebrenici tokom rata u Bosni. Nakon što je Srebrenica pala u ruke vojske bosanskih Srba, Nuhanovićeva porodica je utočište našla u UN-ovoj bazi u Potočarima, no uskoro su bili primorani da odu i na kraju su postali žrtve genocida u Srebrenici. Od završetka rata u Bosni, Nuhanović se bori za širenje istine o genocidu. Svjedočio je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i pomogao je da se osnuje memorijalni centar u Potočarima. Usko sarađuje sa drugim preživjelima, uključujući “Majke Srebrenice” u Sarajevu i “Žene Srebrenice” u Tuzli. Nuhanović je autor knjige “Pod zastavom UN-a”, hronologije događaja u Srebrenici i ispitivanje krivice članova međunarodne zajednice koji nisu ispunili svoju obavezu prema “zaštićenoj zoni” Srebrenici.

(Š.B.)