Predstavom “Sljedeći” otvorene Ljetne večeri Studio Teatra

Jedini bosansko-hercegovački teatarski festival na otvorenom, “Ljetne večeri studio Teatra” počeo je sinoć u ljetnjoj bašti Doma Preporoda. Otvoren je predstavom  “Sljedeći” u produkciji CKM-a Sarajevo i u režiji Miralema Zubčevića.

Više od tri stotine posjetilaca na ljetnjoj pozornici Doma Preporoda razgalila je sinoć predstava Centra kulture i mladih iz Sarajeva “Sljedeći” koju su nadahnuto odigrali Mirvad Kurić i Mona Muratović u rediteljskoj zamisli iskusnog Miralema Zubčevića. Zadovoljstvo ne krije ni direktor festivala, glumac Nusmir Muharemović. “ Sjajno je bilo I sjajne su reakcije gostiju iz Sarajeva koji su uživali pred našom publikom. Ja sam zaista sretan I da nas je vrijeme poslužilo. Siguran sam da će tako biti I u narednim danima I da će ljudi doći na predstave I uživati u predstavama”.  Nusmir Muharemović i Mirza Begović kao kreativni direktor pomno biraju svaku predstavu i kao posebnu preporuku ne žele da izdvoje ni jednu od njih. Predstava “Pluća” teatra Exit iz Zagreba i Gradskog kazališta Sisak u kojoj igraju Jadranka Đokić i Amar Bukvić ipak im je bitna zbog jednog detalja. “ Zato što je Studio Teatar I naš festival “Ljetnje večeri Studio teatra” nastao po uzoru na Exit festival I njihove “Ljetnje noći teatra Exit”. Nakon osam godina imamo priliku da njih ugostimo I samo zbog toga izdvajam njih,” kaže Nusmir Muharemović. U odabiru festivalskih predstava organizatori na prvom mjestu insistiraju na visokom nivou njihove kvalitete te glumačkim imenima koja su mamac za publiku. “ Prije toga napravimo malu anketu među našom publikom na društvenim mrežama koga od glumaca I glumica bi voljeli da vide na festival I koju predstavu. Onda, na osnovu naših finansijskih mogućnosti, napravimo izbor I dovedemo pet ili šest predstava zavisno od godine do godine”. Ovo je osmo izdanje Ljetnih večeri Studio teatra. Prvih godina reakcija gotovo da nije bilo a sada su već prepoznati u pozorišnim krugovima Bosne i Hercegovine ali i zemalja regiona. “Nama je veliko zadovoljstvo da su na našoj sceni igrala tri narodna pozorišta iz Bosne I Hercegovine, Narodno pozorište Mostar, Bosansko narodno pozorište Zenica I Narodno pozorište Tuzla. To samo govori  o veličini, rastu I svemu što smo učinili za ovaj festival. Odlične I pozitivne kritike I reakcije nam dolaze I iz zemalja regiona”, kaže Mirza Begović, kreativni direktor Festivala.

Festival se nastavlja u utorak, 07.jula, predstavom “Ne igraj na Engleze” u produkciji Narodnog pozorišta Mostar. Autor teksta je Vladimir Đurđević, reditelj Emir Spahić a igraju Emir Sejfić, Ivan Skoko i Emir Spahić. (D.T.)