Potpisan sporazum o realizaciji Programa sufinansiranja zapošljavanja “Posao za sve”

Potpisan je sporazum o realizaciji Programa sufinansiranja zapošljavanja Posao za sve 2024./2025,  za što su u budžetu ovog kantona osigurana sredstva u iznosu od 600.000 KM.

Programom će biti obuhvaćeno najmanje 56 osoba prijavljenih na evidenciji Javne ustanove Služba za zapošljavanje ZDK, a prednost u zapošljavanju će se dati posebnim grupama osoba iz socijalno i rodno osjetljivih kategorija radi njihovog zapošljavanja, sprečavanja dugotrajne nezaposlenosti, očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti, te stvaranja uslova za jačanje konkurentnosti mladih osoba. – Kada su pomenuti kriteriji u pitanju ovdje prije svega mislimo na osobe nezaposlene duže od godinu dana, žene, raseljene osobe I povratnike u ZDK, radon sposobne osobe s invaliditetom, djeca I supružnici osoba s invaliditetom, žrtve nasilja u porodici, samohrani roditelji I skrbnici kao I bivši stićenici Doma za nezbrinutu djecu, objašnjava Jospip LOvrić, direktor Zavoda za zapošljavanje ZDK.

Programom je predviđeno sufinansiranje zapošljavanja u iznosu od 800 KM, a u slučaju zapošljavanja ciljanih kategorija u iznosu od 880 KM u narednih 12 mjeseci, što je trenutno najveće izdvajanje u FBiH. Javni poziv za prijavu poslodavaca za sufinansiranje zapošljavanja trebao bi biti otvoren početkom juna. Programom će biti obuhvaćeno najmanje 56 osoba prijavljenih na evidenciji Javne ustanove Služba za zapošljavanje ZDK. (B.D.)