Ekonomska situacija mijenja navike i običaje građana za Prvi maj

Sutra je Prvi maj – Međunarodni praznika rada koji su Bosanci i Hercegovci  navikli slaviti u prirodi uz ražanj ili roštilj.

Kako stvari stoje moraće se mnogi ili već jesu odvići tog običaja. Višestruko je manja potražanja za „prvomajskim“ mesom ove godine pa će mnogi uobičajeno uz redovan ručak, posebno penzioneri sutra obilježiti praznik rada.

U mesnicama danas slabo kupaca, a i mesari nisu bili naročitog raspoloženja. Sugrađanin koji je pristao dati nam izjavu, mesar Mevludin Čančar, kaže da ove godine nije ni htio nabavljati i prodavati jagnjad za ražanj.

„Cijene mesa su skočile posljednjih godinu dana, ali cijene jagnjećeg mesa su posebno skočile. Ne vrijedi nabavljati to meso za prodaju, jer je puno posla, mala zarada, a i slaba potražnja.“ 

Deset do 12 maraka je ove godine kilogram jagnjetine žive vage, a svježeg jagnjećeg mesa dvostruko više. Za manje jagnje je tako trebalo izdvojiti polovinu najniže penzije, pa ne čude odgovori naših sugrađana.

Jedan penzioner i jedna penzionerka su nam u anketi snimljenoj danas u Titovoj rekli da će im sutra biti sasvim običan dan, da nemaju mogućnosti ni da pripreme bogatiju trpezu.  Kažu „mršavije“ neuhranjeno jagnje je u mesnicama ko0štalo i do 300 ili 4000 maraka.

Ipak mlađa zenička raja koja ima zaposlenje će tradicionalno prema Sebujama, pa makar ne bilo mesa kao nekad za maj u izobilju. Prema riječima sugrađanke Amele ponijeće šta imaju u frižideru, flašu vode sto i stolice i pravac Sebuje.

Sudeći po gužvi na zelenoj pijaci biće sutra ako ništa svježe salate, a nama Bosancima i Hercegovcima je, srećom, običaj da tegobe umanjujemo šalom.

„Pojest će nešto i sutra, pa sataraš je svjetski kulinarski izum“, glasio je odgovor jednog penzionera.

A paprika se danas zaista nosilo s pijace u mnogim kesama. Bilo uz povrće ili meso neka nam je sretan Prvi maj, da ga provedemo u pozitivnom okruženju i hraneći nadu za bolje sutra. (A.H.)