Obilježen 12. april – Dan oslobođenja Zenice od fašizma

Prigodnim obraćanjima i polaganjem cvijeća na Spomen kosturnicu Papirna obilježena je 79. godišnjica oslobođenja Zenice u Drugom svjetskom ratu, u organizaciji Gradskog odbora za obilježavanje značajnih datuma i Udruženja antifašista i boraca Grada Zenica i Zeničko-dobojskog kantona.

Cvijeće su položile delegacije Grada Zenica i Zeničko-dobojskog kantona, boračkih organizacija i udruženja, političkih subjekata, kao i Moto kluba “Condor”.

Zenica je od njemačkog okupatora i domaćih izdajnika oslobođena u noći sa 11. na 12. april 1945. godine. Tokom četiri godine Narodno-oslobodilačkog rata od 1941.-1945. godine, živote je izgubilo 349, a 857 građana bilo je ranjeno, od ukupno 1.370 zeničkih partizana. U oslobođenju tog grada učestvovale su 10. Divizija, te 7. i 11. krajiška brigada.

Papirna je jedna od grobnica NOB-a, imamo ih i na drugim mjestima, u Stranjanima, Smetovima, Nemili. Sloboda je skupo plaćena tada kao i u periodu 92.-95., na nama je antifašistima i građanima da ovo cijenimo, poštujemo, baštinimo i da ostanemo jedinstveni na putu antifašizma”, poručio je predsjednik Udruženja antifašista i boraca Grada Zenica Jasmin Dedić.

Delegacije su jutros položile cvijeće žrtvama NOB-a iz 2. svjetskog rata i na Spomen-obilježju u Stranjanima kod Zenice, a sutra će biti odata počast i borcima u Nemili koja je u Drugom svjetskom ratu oslobođena 13. aprila 1945. godine.

Za ponedjeljak, 15. aprila, zakazano je odavanje počasti šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992.-1995. godine, ispred Spomen obilježja “Kameni spavač”. (Š. Babić)