Centralna manifestacija obilježavanja Dana Armije RBiH za ZDK u Visokom, očekuje se preko 3.000 učesnika svih korpusa

Centralna manifestacija obilježavanja Dana armije RBiH bit će upriličena u Visokom, u ponedjeljak 15. aprila s početkom u 10: 30 h, na Centralnom spomen-obilježju šehidima i palim borcima, najavljeno je to danas na konferenciji za medije održanoj u sjedištu Jedinstvene organizacije boraca „Unija veterana“ ZDK.

Nosilac svih aktivnosti obilježavanja ovog značajnog datuma za našu domovinu u ZDK su Temeljne boračke organizacije ZDK i JOB „Unija veterana Visoko“.

Nijaz Pinjić, predsjednik „Unije veterana općinske organizacije Visoko“, istakao je danas da će u fokusu ovogodišnjeg obilježavanja Dana Armije RBiH u ZDK biti djeca.

Cilj nam je uključiti učenike i škole u obilježavanju Dana Armije RBiH, jer naš amanet ostavljamo upravo djeci, jer mi ćemo izumrijeti. Kako vrijeme protiče sve smo u težoj situaciji što se tiče organizacije. Naša djeca moraju znati tekovine BiH za koje smo se izborili “, potcrtao je Pinjić.

Ove godine na Centralnom obilježavanju 32. godišnjice od osnivanja Armije RBiH u ZDK očekuje se preko 3.000 učesnika svih korpusa sa područja ZDK. Ovaj dan, kako je istaknuto, bitno je obilježavati zbog kulture sjećanja i čuvanja svih naših tekovina na kojima je stasala suverenost naše domovine BiH.

„Armija je nastala spontano, a onda je postala oružana sila koja je odbranila našu domovinu. Mi živimo u vremenu u kojem se propagira laž. Mi smo svjedoci vremena i mi propagiramo istinu. Želja nam je da zaživi BiH, ali na istinitoj istoriji i prošlosti koja se desila na ovim prostorima“, naglasio je Vernes Karzić, predsjednik JOB „Unije veterana ZDK“.

Svečanim defileom, polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima i akadenijama bit će obilježen Dan Armije RBiH u ZDK, a učešće će uzeti sve općine. Prilika je to, kako je istaknuto, ukazati još jednom na značaj Armije, koja je odbranila našu domovinu i koja je garant njenog suvereniteta i integriteta. Na ovu svečanost predstavnici Temeljnih boračkih organizacija su pozvali sve patriote naše zemlje da uveličaju ovaj skup u ponedjeljak u Visokom. (M.Hurem)