Obilježen Dan šehida u Zenici

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice u Zenici uz prigodne programe danas, drugog dana Ramazanskog bajrama u Zenici je obilježen Dan šehida.

Učenjem odlomaka iz Kur’ana i polaganjem cvijeća na centralnom šehidskom spomen-obilježju Kameni spavač započelo je danas obilježavanje Dana šehida i u Zenici. Porodice šehida, građani, imami gradskih džemata i brojne delegacije i udruženja danas su odali počast svim šehidima koji su svoje živote dali u odbrani domovine BiH.

Na području grada Zenice svoje živote za domovinu je položilo 925 šehida. Danas, nakon 32 godine nakon agresije na BiH, porodice šehida nezadovoljne su svojim statusom u društvu.

Osjećaji se bude, razočarenja postoje, status porodice šehida je nikakav. Nas je država zaboravila. Mrtva glava poginulih je broj jedan u BiH, RVI su drugi. Međutim, danas 32 godine poslije zaboravljeni smo i mi i naša djeca”, ogorčena je Nihada Husejnagić, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Zenica.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen je Danom šehida u BiH. Danas će širom naše zemlje na šehidskim mezarima biti proučen Ja-sin i upućena dova svim šehidima, čime  se podsjećamo na njihovu veliku žrtvu.

Sumedin ef. Kobilica glavni imama MIZ Zenica ističe važnost obilježavanja Dana šehida, kazavši da sama riječ šehid govori koliko je to važna kategorija, jer su ti ljudi u odbrani naše države položili svoje živote.

Naša je obaveza da to nikada ne zaboravimo, da se toga uvijek sjećamo i da smo uvijek oni koji će na jedan simboličan način obilježje šehidima dati, ali oni su kod Allaha dž.š. upisani u posebne nagrade i njima će Gospodar konačnu nagradu dati”, podsjeća ef. Kobilica.

Na Gradskom groblju Prašnice danas je također proučen Ja-sin i Šerif i upućena dova šehidima, a nakon podne namaza u Čaršijskoj džamiji je proučena hatma dova šehidima. Nakon završetka vjerskog dijela programa glavni imam MIZ Zenica Sumedin ef. Kobilica upriličio je prijem za porodice šehida u prostorijama Medžlisa. (M. Hurem)