Sutra otvaranje MKM “Zeničko proljeće”

Međunarodna kulturna manifestacija „Zeničko proljeće“, 27. izdanje, bit će  otvorena u petak,12. aprila, Svečanim koncertom Kamernog simfonijskog orkestra Zenica i gostiju u Bosanskom narodnom pozorištu sa početkom u 19,30. Pola sata ranije zakazano je otvorenje izložbe fotografija Waterland, autora Mladena Pikulića iz Nizozemske.

Ovogodišnja manifestacija, čiji je ukupni budžet 66 hiljada maraka, ima ukupno 27 programa, od čega je najviše muzičkih -10, a ostalo su izložbe, promocije i drugi sadržaji.

U Bosanskom narodnom pozorištu održava se 14 programa, a ostali u Muzeju grada, Općoj biblioteci, te ostalim ustanovama.

Moto „Zeničko proljeća“ 2024. je „Magija trokuta“, ukazao je Zijad imamović, koordinator programa, pojasnivši da trokut ima više simbolike.

Između ostalog, trokut simbolizuje BiH, kažu i da svaki dobar čaj mora sadržavati tri biljke da bi jedna od njih eliminisala negativne efekte one druge, a trokut je i simbol Palestinaca, naroda koji trpe neviđena stradanja. Jedan od ciljeva je dati priliku domaćim, mladim izvođačima, učenicima srednjih muzičkih škola da pokažu šta znaju. Uzevši u obzir ograničena finansijska sredstva, cijenimo da će „Zeničko proljeće“ ipak pružiti raznolike sadržaje za publiku svih uzrasta i zanimanja“, dodao je Imamović.

„Zeničko proljeće“ zadržava i epitet međunarodne kulturne manifestacije pri čemu će, između ostalog nastupiti umjetnici iz Srbije, Hrvatske, Moldavije.

Društvo likovnih akademskih umjetnika Zenice priprema tradicionalni Aprilski salon“, koji će se održati u utorak, 16. aprila u Likovnoj galeriji Hrvatskog kulturnog društva Napredak. (Š. Babić)