Povijesni sajam u KŠC-u

Povodom Dana grada Zenice, Povjesni sajam organizovao je danas Katolički školski centar “Sveti Pavao” Zenica. Prikazane su makete iz antike, srednjeg vijeka i industrijskog doba.

Ovo je četvrta po redu izložba organizovana u Amfiteatru KŠC “Sveti Pavao” Zenica. Prisutni su mogli vidjeti preko 40 izložbenih maketa koje su napravili učenici Osnovne škole.

Na Dan grada Zenice odlučili smo se na jedan događaj ovog tipa. Ovo je već četvrti put da organiziramo Povjesni sajam. Povjesni sajam je zapravo jedna ideja koja je započela 2017. godine kao Industrijski sajam gdje su učenici pravili makete iz industrijskog razdoblja. Kasnije se ta ideja proširila pa danas imamo makete iz antičkog, srednjeg i industrijskog perioda. Cilj je popularizacija povijesti, ali i podrška kreativnom radu učenika”, kazala je Maja Pandža, nastavnica povijesti u KŠC.

Učesnik Sajma, Leon Gudelja, je izložio maketu Aja Sofije za koju kaže da je veoma posebna građevina.

Meni je bilo potrebno oko mjesec dana da prikupim sve materijale i da sastavim Aja Sofiju. Inspiraciju sam dobio nakon odlaska u Tursku. Kada sam vidio tu veliku građevinu osjetio sam koliko je posebna i kako ima dio povjesti u samoj toj jednoj građevini. Ona ne samo da je meni posebna, već svim ljudima u svijetu”, rekao je Leon Gudelja.

Svoje znanje o srednjem vijeku su Jan Vidović i njegova dva drugara preusmjerili na pravljenje makete srednjovjekovne tvrđave.

Moja dva prijatelja i ja smo izložili srednjovjekovnu utvrdu koju smo radili dva tjedna. Značajna je jer je čuvala feudalske, plemićke obitelji i kraljeve. Sretan sam što smo napravili kulu i izložili je na ovom Sajmu” kazao  je Jan Vidović.

Povijesna sekcija Osnovne škole u KŠC “Sveti Pavao” Zenica organizuje brojne aktivnosti tokom školske godine sve s ciljem da učenike zainteresuje za historiju. Pored brojnih obuka i seminara često idu i na putovanja.

Povijest smatram kao učiteljicu života, a na sekcijama nastavnice nam je uvijek zanimljivo. Često idemo na putovanja, organizujemo razne radionice, izložbe i slično. Nedavno smo bili u Muzeju ratnog djetinjstva na radionici. Svi izložbeni radovi su lijepi i posebni na svoj način. Učenici se trude da u najboljem svjetlu prikažu svoj rad” rekla je Sajra Smajić, učenica KŠC-a.

Prisutni učenici i nastavnici su bili vidno oduševljeni, a strastvena angažovanost učenika Povijesne sekcije doprinijela je uspjehu događaja stvarajući nezaboravno iskustvo. (M. Juhić-Stupar)