Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom ZDK učestvuje u projektu DISC

Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom Zeničko-dobojskog kantona izabrana je da učestvuje u novom projektu DISC (Disability Inclusion and Socijal Cooperation) kojeg provodi Caritas BH, a finansiran je od strane EU.

Suština projekta je, kako i sam naziv govori inkluzija osoba sa invaliditetom i socijalna saradnja.

Na prvom sastanku održanom prošle sedmice formirana je neformalna nacionalna grupa od 10 koalicija, šest iz Federacije BiH i četiri iz Republike Srpske koja će u naredne tri godine zagovarati unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u BiH, kao i putem lokalnih radnih grupa u kantonima i regijama za bolji položaj ove populacije na lokalnom nivou.

“Kroz projekt je predviđeno niz aktivnosti koje su usmjerene na jačanje organizacija osoba s invaliditetom, jačanje njihovih koalicija i drugih tijela, unapređenje suradnje s javnim sektorom, te pokretanje zagovaračkih inicijativa za prava osoba s invaliditetom u BiH”, ukazuje Harun Aliefendić, predsjednik Upravnog odbora Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom ZDK.

 

 

 

Pri tom smatra da je ovo dobra  prilika da potaknu odgovorne u vlasti da donose nova i bolja zakonska rješenja koja će pratiti adekvatnim i dovoljnim budžetskim sredstvima, te raditi u kontinuitetu na provedbi postojećih.

Projekt DISC je započeo 1. februara 2024. godine i trajat će do 31. januara 2027. godine, a provodit će se na području cijele Bosne i Hercegovine. (Š. Babić)