Vlada ZDK-a duguje 140 miliona za sudske presude

zdk.ba

Vlada ZDK-a po osnovu izvršnih sudskih presuda dužna je više od 140 miliona maraka. 2019. godine Vlada je donijela Akcioni plan za izmirenje sudskih izvršnih presuda koje su u tom trenutku iznosile oko 300 miliona maraka, a koji je prihvatio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. U međuvremenu, intenzivno traju pregovori Sindikata i Vlade u vezi s povećanjem plaća prosvjetnih radnika.

Osim 14 miliona maraka rezervisanih na godišnjem nivou prema Akcionom planu za izmirenje sudskih presuda, Vlada ZDK-a isplatila je dodatnih 1,5 milion maraka. Ipak, to nije dovoljno da se skrati planirani rok isplate od 22 godine, jer i zatezne kamate svakodnevno rastu. Vlada razmišlja o modelu raspisivanja javnog poziva s ciljem smanjenja izmirenja određenih obaveza.

“Tako bismo smanjlili iznos sredstava koji je potrebno vratiti i da eventualno neko ko se želi odreći određenog djela da li kamate ili glavnice – faktički bi postao prioritet u vraćanju tih sredstva”, kazao je premijer ZDK-a Nezir Pivić (SDA).

U međuvremenu, intenzivno traju pregovori Sindikata obrazovanja s Vladom ZDK-a, a koji se odnose na potpunu implementaciju kolektivnog ugovora od 1. januara ove godine, a što podrazumijeva povećanje plaće za 15 posto, shodno rastu troškova života uzrokovanih inflacijom.

“Ono što su otvorena pitanja jeste ta retroaktivna isplata i očekujemo u narednom periodu da ćemo doći do rješenja i tih pitanja Sve do novog kolektivnog ugvora u augustu, kada ćemo imati, očekujem, dodatno poboljšanje i u skladu sa obećanjem premijera ZDK Nezira Pivića ponovo najveću plaću u BiH za sve prosvjetne radnike ZDK-a”, izjavio je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja ZDK-a Selvedin Šatorović.

Nastavak pregovora o povećanju plaće, ali i novom kolektivnom ugovoru, očekuje se u narednih desetak dana. Podsjećamo, u usvojenom budžetu za ovu godinu nije planirano povećanje, tako da bi svaka izmjena trebala biti obuhvaćena rebalansom budžeta.

“Naravno, rebalnas ne mora da se desi odmah po potpisivanju sporazuma, nego dok ima sredstava u budžetu za te namjene, sredstva se mogu trošiti. Plan je da rebalnas bude juni ili juli 2024. godine. Ono što je zahtjev Sindikata je 15 posto povećanje plaća o čemu ćemo mi razgovarati na pregovorima koji nas čekaju”, navela je ministrica finansija ZDK-a Dženana Čišija (DF).

Pregovori bi trebali biti završeni do kraja februara, kada će se znati hoće li doći do povećanja plaća prosvjetnim radnicma ili će, pak, uslijediti neke druge metode sindikalne borbe.

Federalna.ba