Gradonačelnik Kasumović obišao radove na sanaciji krova BNP-a Zenica

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sa svojim saradnicima  posjetio je danas Bosansko narodno pozorište u Zenici gdje su u toku radovi na sanaciji ravnog krova na zgradi BNP-a.

Ugovor o sanaciji ravnog krova BNP Zenica potpisan je početkom augusta ove godine sa firmom „Braća Karić“. Vrijednost ugovorenih radova je 1.285.055,31 KM bez PDV-a, a rok za završetak radova je bio četiri mjeseca od potpisivanja ugovora.

Ovo je po svim pokazateljima ljudi iz struke najbolje i najljepše pozorište na cijelom Zapadom Balaknu. Grad Zenica je kao i sve ostale objekte zatekao je u nikakvom stanju. Jedne godine smo radili fasadu, pa onda staklene stijene i svake godine nešto. Najkapitalniji je projekat ovaj koji građani trenutno ne mogu da vide, a to je sanacija ravnog krova i ostallih dijelova. Danas sam došao da obiđem radove. U razgovoru sa menadžmentom i direktorom Mijatovićem prošli smo kroz pozorište. Nažalost još uvijek na dosta mjesta voda ide u zgradu. Ovdje sam došao da se uvjerim i da upozorim nadzor koji je Javno preduzeće Gradsko, da moraju sve po zakonu uraditi. Ako ne bude ja sam taj koji će im podnijeti prijave i ostaviti ih bez posla. Grad nije određivao na tenderu ko će kolike cijene dati. Grad izimiruje sve obaveze i želimo da ovo sanira bar za narednih 30 godina. Nažalost radovi još nisu završeni, radovi kasne. Tu je nadzor koji mora pojasniti zbog čega odobrava i produženje roka izvođenja radova, vjerovatno su objektivni. Radovi su blizu kraja, ali to nije ni blizu kraja dok god voda kapa u razne dijelove pozorišta“, kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović prilikom današnjeg obilaska radova.

O tome u kojoj su fazi radovi na sanaciji ravnog krova i razlozima o produženji roka za završetak radova, kazao je više Muamer Zec, voditelj gradnje na sanaciji ravnog krova BNP Zenica.

Radovi su u završnoj fazi. Radovi su produženi za nekih 25 dana zbog nepredviđenih radova koji su se desili zbog zamjene svjetlosnih kupola. Završetak radova očekujemo početkom januara naredne godine ako nam vremenske prilike dozvole. Radovi su u toku. Kada budu završeni onda možemo pričati o prokišnjavanju, neprokišnjavanju i  ostalom. Nadamo se da tih problema neće biti kada završimo radove“, kazao je Muamer Zec.

Kako je naglasio predstavnik izvođača radova nakon pregovaračkog postupka zbog nepredviđenih radova dogovoreno je povećanje iznosa za 47.000 KM sa PDV-om.

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica sa nestrpljenjem iščekuju završetak radova kako bi mogli nesmetano i u boljim uslovima nastaviti sa planiranim aktivnostima.

Nekako smo se nadali i tako smo najavljivali da će to biti krajem ove godine. Međutim vremenski uslovi i sve ostalo što se dešava su uzrokovali produženje roka tako da u početku nove kalendarske godine u januaru zaista očekujemo da će i naši zaposlenici i sva naša publika doći u suho pozorište. Nakon toga nam slijede unutrašnji radovi, zapravo sanacija svega onoga što je oštećeno u prethodnim desetljećima prokišnjavanja“, izjavio je Miroljub Mijatović, direktor BNP Zenica. (M. P.)