Osnovna muzička škola Zenica obilježila 75 godina postojanja

Pred prepunom dvoranom Bosanskog narodnog pozorišta Osnovna muzička škola iz Zenice održala je sinoć svečani rođendanski koncert. Sa 75 godina postojanja, najstarija muzička škola u BiH priredila je dostojan koncert u kojem je publika uživala.

Velika sala Bosanskog narodnog pozorišta, u kojoj je znatan broj posjetilaca i stajao, bila je sinoć preplavljena emocijama i svečarskim raspoloženjem.

Belma Šarić, direktorica škole kaže kako je ponosna što stoji na Velikoj sceni i predstavlja školu i zeničku muzičku sadašnjost i budućnost.

“U velikom finalu na sceni je bilo 150 učenika i profesora. Morali smo predstaviti sve odsjeke škole tako da su nastupili svi učenički orkestri, a u drugom dijelu orkestar sastavljen od učenika i profesora sa solistima na svakom instrumentu“, kaže direktorica škole.

Program koncerta bio je šarolik i prilagođen različitim ukusima. Publika je mogla da čuje i klasike i autorske kompozicije domaćih autora.

Iza škole je 75 godina tradicije. U narednoj,76-toj godini postojanja planiramo da rastemo i budemo što uspješniji. Nadamo se da ćemo dobiti novu zgradu jer Osnovna muzička škola broji 444 učenika. Imamo samo 16 malih učionica i nemamo koncertnu dvoranu tako da svaki koncert moramo raditi u BNP-u što nam dodatno otežava rad. Nadamo se da ćemo u doglednoj budućnosti imati svoju zgradu sa koncertnom dvoranom jer to ova škola zaista zaslužuje“, ističe Belma Šarić.

Osnovna muzička škola raspolaže parcelom za izgradnju nove zgrade i nalazi se uz Srednju muzičku školu. Investicija neće biti mala, ali u školi ne gube nadu u povoljan ishod. (D. T.)