Krajinović o vremenu u narednim danima, kad ćemo prodisati, kakva će biti zima

Bakir Krajinović

U narednih najmanje dva, tri dana, u Bosni i Hercegovini očekuje se stabilno vrijeme. 

Pod utjecajem prostranog polja visokog zračnog pritiska, koji se nadvio, ne samo nad našom zemljom, nego i nad većim dijelom Evrope, atmosfera će i dalje biti stabilna, a kad god je tako u ovo doba godine pojava temeperaturnih inverzija, magle, odnosno smoga u kotlinskim predjelima, uobičajna je pojava.

Vjetra nema ni na vidiku, kaže Bakir Krajinović, meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, navodeći da stanice u sarajevskoj kotlini pokazuju vrlo malo vjetra, svega jedan metar u sekundi, što nije dovoljno da raspuše maglu i uspostavi normalan temperaturni gradijent.

To je razlog što je temperaturna inverzija sa inverzionim slojem oko 700 metara nadmorske visine poklopila sarajevsku kotlinu, a slična situacija je i u drugim kotlinama širom zemlje. To znači da se i u narednim danima nastavlja ovakvo vrijeme”, dodaje Krajinović.

Kaže da se nešto manje padavina očekuje u petak poslijepodne.

To je slaba nada da se atmosfera očisti i podigne magla pa da udišemo čistiji zrak. Što se tiče naredne sedmice, u ponedjeljak i utorak bit će stabilno vrijeme. Temperature će sve do 26. decembra biti iznad prosjeka za ovaj period godine. Zračna masa koja pristiže sa juga donosi visoke vrijednosti temperatura, naravno iznad inverzionih slojeva u Bosni, gdje se uspostavio normalni temperaturni gradijent. Sve ispod inverzionih slojeva i dalje su temperature dosta niske, pa je jutros na dnu sarajevske kotline u Butmiru izmjereno minus pet stepeni, a na Bjelavama minus tri stepena Celzijusa. U Hercegovini pojava inverzije je jako rijetka, pa su jutarnje temperature u tom dijelu zemlje oko osam, a dnevne oko 15 stepeni Celzijusa“.

Značajnija promjena temperaturnog režima očekuje se od srijede – 27. decembra kada će temperature biti u granicama za ovo doba godine.

Naši prognozni modeli idu i do 4. januara iduće godine, i u tom periodu očekujemo vrijednosti temperatura koje su uobičajne za taj mjesec“.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda ističu da zima kalendarski počinje sutra, 21. decembra u 4.27 sati. Kada su u pitanju padavine, od sredine iduće sedmice očekuju se padavine širom BiH. No to će, kako kaže Krajinović, biti male količine snijega.

Što se tiče dugoročnijih prognoza za naredna tri mjeseca, temperature će biti iznad prosjeka. Padavine će biti neravnomjerno raspoređene, ali ipak u naredna tri mjeseca očekuje se nešto veća količina. Dakle, za sve one koji uživaju u zimskim sportovima, poruka da u ovom trenutku nemamo pouzdanih informacija – kolike će sniježne padavine biti – ali će ga biti na planinama. Posljednjih godina on malo zakasni, ali u predstojeće dane zimskog raspusta djeca će na našim planinama moći uživati u skijanju i sankanju“, poručio je Krajinović.

Faktor.ba