Donacija meda Javnoj ustanovi “Dom za stara lica” Zenica

Savez udruženja pčelara Zeničko-dobojskog kantona donirao je danas Javnoj ustanovi „Dom za stara lica” Zenica određenu količinu vrhunskog meda. U sezoni gripe, lijep poklon za stare osobe.

Kantonalni savez pčelara okuplja 15 udruženja iz svih općina kantona. Ove godine organizovali su prvi Kantonalni sajam pčelarstva i zajedno sa ostalim učesnicima predstavili svoj med i proizvode od meda.

Njihov kvalitet ocjenjivao je Tehnički fakultet iz Tuzle i odabrao najkvalitetnije uzorke. Te tegle koje smo dobili, 48 uzoraka bio je vrhunskog kvaliteta. Devedeset posto tog meda nagrađeno je zlatnom medaljom. Tako smo odlučili da pomognemo građanima Zenice koji su u najvećoj potrebi, a to su svakako stara i iznemogla lica“, kaže nam Munib Huseinagić, predsjednik Saveza udruženja pčelara ZDK.

Sedina Muslić, direktorica Doma za stara lica ima samo riječi hvale za Udruženje pčelara.

Ova će donacija mnogo značiti našim korisnicima. Radi se o medu i proizvodima od meda. To je važno naročito u sezoni gripe da se ojača imunitet korisnika i svakako će nam dobro doći“.

U Domu za stara lica trenutno je smješteno 75 korisnika. Od direktorice saznajemo da u narednoj godini očekuju vrijednu donaciju iz Švicarske. Nakon što su saznali za požar u ovoj ustanovi odlučili su da doniraju bolničke krevete i bolničku opremu. Što se tiče Saveza udruženja pčelara, u njihovim programskim aktivnostima je i obilazak obrazovnih ustanova gdje drže predavanja, a učenicima poklanjaju med. (D. T.)

FOTO: Zenicainfo.ba