Počela vakcinacija protiv HPV-a

FOTO: Zenicainfo.ba

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica obavještava javnost i građane da se u domovima zdravlja na području Zeničko-dobojskog kantona može vakcinisati protiv humanog papiloma virusa.

Sve zainteresovane djevojčice u dobi od 13 do 15 godina uz roditeljsku saglasnost mogu doći u dom zdravlja kojem pripadaju te se vakcinisati.

Genitalni humani papiloma virus je najčešća spolno prenosiva bolest. Više od 40 vrsta HPV virusa može inficirati genitalno područje kod žena i muškaraca, kao i sluznicu ušne šupljine i grla. Većina ljudi koji budu inficirani uopše ne zna da je inficirana. Obično, imuni sistem tijela oslobodi se HPV infekcije prirodno u roku od dvije godine. Do 50-te godine najmanje 80 posto žena će biti zaraženo u jednom trenutku svog života. HPV je prisutan i kod muškaraca i to bez simptoma. Postoji više od 100 tipova ovog virusa i dok neki izrokuju infekciju kože, a drugi inficiraju sluzokože različitih dijelova tijela. Različite infekcije utiču na različite načine“, kazao je Alis Kozica, epidemiolog Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Svaka vakcina koja se koristi u SAD-u mora proći rigorozno sigurnosno testiranje prije nego što FDA izda dozvolu. Primjer dobre prakse je Australija, u kojoj više nema zabilježenih karcinoma grlića materice, nakon što je generacijama postalo normalno i uobičajeno vakcinisanje protiv HPV-a. HPV vakcina je u upotrebi od 1974. godine, dakle pola vijeka, te je do sada više stotina miliona doza HPV vakcine distribuirano u svijetu, dodao je doktor Alis Kozica, epidemiolog.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane pozvali su roditelje da brinu preventivno o zdravlju svoje djece, te da omoguće vakcinisanje protiv ovog virusa, a time i sigurniju budućnost svojoj djeci. (B. D.)