Kakvo će vrijeme biti u naredne dvije sedmice, kad i gdje se očekuje snijeg?

Nakon mjestimične uglavnom slabe kiše u nastavku sedmice će u Bosni i Hercegovini biti suho sa promjenljivom naoblakom.

U Hercegovini, na jugozapadu Bosne te na višim planinama preovladavat će pretežno sunčano i s manje oblaka. U kotlinama, duž riječnih tokova i u Posavini izgledna je magla i niska oblačnost, ponegdje i dugotrajna. U nedjelju se očekuje naoblačenje s kišom u Hercegovini i susnježicom i snijegom u Bosni.

Minimalne temperature zraka varirat će od -6°C do -1°C u Bosni, na području Hercegovine od 0°C do 4°C. Najviše dnevne između -1°C i 4°C u Bosni do 8°C na jugu zemlje.

Početkom naredne sedmice (11.12.) preovadavat će pretežno oblačno i stabilno vrijeme. Od srijede moguće su nove padavine koje bi mogle biti i obilnije. Padavine bi trebale biti u obliku kiše na većem dijelu zemlje. Snijeg se očekuje u višim područjima. Nestabilno vrijeme sa padavinama zadržat će se do 18. decembra.

Jutarnje temperature kretat će se između -1°C i 5°C u Bosni do 9°C u Hercegovini. Maksimalne očekivane temperature varirat će između 6°C i 11°C, u Hercegovini do 15°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda za period do 21. decembra.

Faktor.ba