Uvezivanje staža za 15 radnika „Željezare“ Zenica

Vlada Federacije BiH jučer je na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela dvije odluke o izboru korisnika sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu ovom ministarstvu iz Tekućih transfera i drugih tekućih rashoda za uvezivanje radnog staža za ukupno 76 radnika u ukupnom iznosu od 1.041.405 KM.

Među radnicima kojima će ovom Odlukom Vlade FBiH biti uplaćena sredstva za uvezivanje staža za PIO je i 15 radnika „Željezare“ Zenica. Kako je saopćeno iz ureda Vlade FBiH jednom od donesenih odluka se odobrava dodjela 734.131 KM utvrđenih u Budžetu FBiH za 2023. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za Subvencije javnim preduzećima za uvezivanje radnog staža, za 44 radnika kojima nisu uplaćeni doprinosi za PIO, a koji su stekli uslove za odlazak u penziju. A za ovu namjenu radnicima Željezare Zenica bit će odobreno 294.858 KM.

Nezadovoljan je ovom Odlukom Avdija Halilović, predsjednik Sindikata radnika „Željezare“ Zenica, kazavši da na uvezivanje staža, ali i odlazak u penziju u ovome preduzeću u stečaju trenutno čeka 180 radnika.

Odobrena sredstva su samo za PIO, a mi imamo problem uvezivanja zdravstva, taksi koje moramo platiti. Donošenje zakona o uvezivanju staža na nivou Federacije BiH riješio bi agoniju ovih radnika koji nemaju uvezan radni staž. Mi u Snidikatu stalno potenciramo na donošenju tog zakona, gdje bi se olakšalo ljudima da ne moraju doživljavati traume da li će biti na spiskovima za odlazak u penziju“, naglašava Halilović, koji kaže da prodaja imovine „Željazare“ Zenica u stečaju i ne ide dobro, te da se ne mogu iznaći sredstva za rješavanje agonije u kojoj su njeni radnici.

Avdija Halilović

Halilović se nada da će Vlada FBIH imati više sluha nakon drugog javnog poziva, jer je predlagač donesene Odluke pojasnio da je u oba transfera, i za javna i privatna preduzeća i poduzetnike, ostao znatan iznos sredstava, te da će uskoro biti raspisan još jedan javni poziv za uvezivanaje radnog staža.

Nakon zaključenja ugovora sa Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije, a u skladu sa dostavljenim spiskovima zaposlenika koji su stekli uslove i ostvarili pravo za odlazak u penziju, korisnicima će se sredstva uplatiti na račun Federalnog zavoda PIO, saopćeno je iz ureda Vlade FBiH. (M. H.)