Asocijacija Mostovi prijateljstva BiH obilježila Dan državnosti BiH u Glamoču

Asocija Mostovi prijateljstva BiH je zajedno sa Bošnjačkom zajednicom kulture “Preporod-Glamoč” organizovala svečanu akademiju povodom Dana državnosti BiH u Glamoču.

U nedjelju je 48 Zeničana posjetilo Livanjski kanton u organizaciji Asocijacije Mostovi prijateljstva i u Glamoču za povratnike organizovalo svečanu akademiju povodom Dana državnosti BiH uz bogat kulturno-umjetnički program.

Prilikom putovanja prema Glamoču iskoristili su lijepo, ali hladno vrijeme da posjete Livno i prelijepo Dumanovo vrelo koje se nalazi u starom dijelu Livna.

Nastavili su svoj put do jedne od posebnosti kojima Glamoč obiluje, a to su džinovski nišani koji se nalaze na ulazu u Glamoč. Mezarje staro stotine godina ima veliki broj džinovskih nišana od kojih je najveći nišan visok 4 metra i težak nekoliko tona. Stigli su u Glamoč gdje su ih domaćini toplo dočekali u Edukativno-kulturnom centru Medžlisa IZ Glamoč i sjedištu BZK Preporod Glamoč.

“Saradnja koju imamo godinama sa Arifom Kovačevićem potpredsjednikom Skupštine Kantona 10 i velikim društvenim radnikom i Muhamedom Dragolovčaninom glavnim imamom Medžlisa IZ Glamoč razlog je našeg dolaska i realizacije programa. U međuvremenu su sa planinarske avanture stigli i planinari koji su organizaciji PSD Poštar-Zenica izvršili uspon na planinu Šator gdje su postavili kamenu ploču sa čestitkom povodom Dana državnosti BiH. I oni su poslije ručka se pridružili obilježavanju Dana državnosti BiH koji je organizovan u prostorijama Doma kulture u Glamoču”, naveli su iz Asocijacije “Mostovi prijateljstva”.

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH je do sada posjetila preko 50 povratničkih naselja.

“Za njih smo organizovali dvosatni program u kojem su učestvovali izvrsni umjetnici-muzičari Omer Kadrić, Dževad Mustafić, Hajrudin Halać-Heli, Hana Mehić, Melih Karan, Mirza Talić, Semir Palić i članovi orkestra KUD Željezara. Historičar Mensur Milak naš prijatelj održao je prigodan govor o važnosti historijskog datuma 25.novembra za Bosnu i Hercegovinu.

Publici su se izvrsno predstavili i članovi folklorne sekcije KUD Željezara-Zenica sa kojim imamo odličnu saradnju. Naš dugogodišnji prijatelj Gradsko-kulturno društvo Filigran je takođe obogatio program sa svojim članovima. Svi učesnici u programu su bili odlični, i zaslužuju veliko poštovanje i pohvalu. Za organizaciju ove vrsta programa potrebno je mnogo truda i odricanja. Na kraju bez obzira na umor i sate putovanja svi u autobusu pri povratku u našu Zenicu smo sretni što smo posjetili Glamoč, i što smo na jedan dan obradovali povratnike-heroje Bosne i Hercegovine”, dodaju iz Asocijacije.