Obilježavanje Dana državnosti u organizaciji UABNOR-a

FOTO: Zenicainfo.ba

Patriotizam i ljubav prema svojoj državi građani i građanke mogu iskazati tako što će se u što većem broju odazvati programu obilježavanja Dana državnosti BiH, koji i ove godine organizuje Udruženje antifašista, ali sada uz veliku podršku boračkih udruženja Grada Zenica, poručili su na današnjoj press konferenciji predstavnici UABNOR-a.

Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Zenica organizator je programa obilježavanja predstojećeg Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Prema protokolu planirano je okupljanje na spomen-obilježju “Papirna” u subotu 25. novembra u 10 sati. Nakon obraćanja predstavnika gradskog i kantonalnog Udruženja antifašista, kao i gradonačelnika, delegacije će položiti cvijeće i odati počast za 52 partizana ukopana u ovoj spomen kosturnici, a potom se defileom uputiti Bulevarom na centralni program obilježavanja Dana državnosti na spomen-obilježju “Kameni spavač”.

Ove godine je program znatno drugačiji od prošlogodišnjeg zahvaljući prvenstveno Gradskoj upravi i boračkim udruženjima. Program je sadržajniji uz performans i muzičke izvedbe“, kazao je Jasmin Dedić, predsjednik UABNOR-a Zenica.

Na Kamenom spavaču je centralni program obilježavanja 25. novembra u subotu od 11:00 sati. Ovdje organizatori očekuju još veći broj prisutnih, a činjenica da su sve boračke organizacije grada dale podršku ovoj manifestaciji trebala bi tome ići u prilog. Ipak, na današnjoj press konferenciji zenički antifašisti su podsjetili sugrađane i sugrađanke da se država voli i cijeni i tako što kolektivno obilježavamo i slavimo njen rođendan Dan državnosti.

Svečarski i uz zastave i druge državne simbole proslavićemo rođendan Bosne i Hercegovine”, dodaje Dedić, ističući da većeg i važnijeg datuma od tog 25. novembra za nas nema. Ipak je ovo Dan državnosti, a bez države smo ništa, zaključuje.

Na čelu kolone od Papirne do Kamenog spavača biće i limena glazba, a u umjetničkom performansu u centru grada nastupiće, među ostalim i hor Kasiopeja. U povodu obilježavanja Dana državnosti članovi Udruženja veterana „Bosanska čast“ organizovaće i učestvovati u akciji dobrovoljnjog darivanja krvi u petak, a za subotu je istim povodom planiran malonogometni turnir članova zeničkih boračkih udruženja. (A. H.)