OK Čelik-Volley Zenica obilježio Svjetski dan djece

Odbojkaški klub Čelik-Volley iz Zenice u saradnji sa direktorima i nastavnicima osnovnih škola organizovao je odbojkaške sportske igre u osnovnim školama za dječake na području Grada Zenice, a povodom obilježavanja 20. novembra – Svjetskog dana djece pod sloganom “Udahnimo odbojku zajedno”.

U saradnji sa Upravom policije MUP-a ZDK, Institutom za zdravlje i sigurnost hrane, Javnom zdravstvenom ustanovom Zavod za bolesti ovisnosti ZDK, Društvom pedagoga Zenica, danas je u Osnovnoj školi “Musa Ćazim Ćatić” održana radionica i kviz na temu vršnjačko nasilje, uticaji modernih tehnlogija na djecu, društvene mreže, prevencija u oblasti opojnih droga, sport (odbojka) i drugo. Iako su pozivi poslani svim osnovnim školama u Zenici, samo njih osam se odazvalo.

U svakom slučaju pozdravljam ovakve projekte, ovoga bi trebalo biti što više. Škole se ne mogu same boriti sa pošastima kao što je vršnjačko nasilje, ali nastojimo da ublažimo i da preveniramo da ne bi došlo do neželjenih efekata”, kazao je Safet Turković, direktor Osnovne škole “Musa Ćazim Ćatić”.

Sport je najbolji lijek za prevenciju kako vršnjačkog nasilja, tako i drugih oboljenja i zbog toga je ovaj projekat jako važan.

Mi smo svjedoci i u traženju nekakve vrste promocije, odnosno prevencije raznih bolesti, konkretno bolesti ovisnosti, tražimo, iznalazimo nekakve zdrave stilove života. Jedan od najpogodnijih jeste upravo sport. Pogotovo ovi kolektivni sportovi u kojima nema direktnog kontakta kao što su odabrali predstavnici MUP-a sad, a to je odbojka, radi se o kolektivnom druženju, kolektivnom sportu gdje nema direktnog kontakta sa protivnikom i vrlo je pogodan za ovu vrstu i ovaj način razvijanja sistema vrijednosti kod djece, poštovanja drugog, razvijanja zdravih komunikacijskih odnosa, što je u osnovi preduvjet za eliminaciju nasilja”, kazao je Amir Čustović, direktor Zavoda za bolesti ovisnosti ZDK.

U područnoj školi u Blatuši sutra će se održati turnir u odbojci na kojem će nastupiti ekipe ovih osam škola. Zbir bodova iz kviza i turnira dat će i konačnog pobjednika ovog događaja koji ima izuzetnu važnost na preveniranju kako vršnjačkog nasilja tako i ostalih devijantnih ponašanja učenika. (N. G.)