Najavljena povećanja penzija u idućoj godini

Postoji dobra osnova da se početkom iduće, 2024. godine, kao dio godišnjeg redovnog usklađivanja penzija, realizuje akontativno povećanje penzija na prostoru Federacije BiH, koje bi bilo obračunato sa januarom naredne godine i isplata bi trebala biti sa aprilskom penzijom, ali je naš zahtjev da se umjesto akontativne, izvrši ta isplata odmah 05. februara“, kaže Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, navodeći da će se odluka o tome, kao i o procentu povećanja penzija donijeti do kraja tekuće godine.

Usklađivanje penzija vrši se po osnovu dva parametra, a to su: rast bruto domaćeg proizvoda i rast troškova života i sve dok to statistika zvanično ne utvrdi, niko ne može predvidjeti mogući procenat povećanja penzija, mada i Vlada FBiH ima pravo svojom odlukom utvrditi taj procenat, ali vjerovatno i oni čekaju zvanične statističke podatke”, pojašnjava član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH.

Mustafa Trakić

Gospodin Trakić napominje da je Savez udruženja penzionera FBiH, dobio čvrsta obećanja i za vanredno povećanje penzija, koje bi trebalo uslijediti u augustu 2024. godine. (V. J.)