Gazić: Moramo povratiti povjerenje građana koje je poljuljano

Admir Gazić

U sjedištu Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK danas je na konferenciji za medije predstavljen novoimenovni policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Admir Gazić.

Komesar Gazić je u svom obraćanju, među ostalim analizirao trenutno stanje na području ZDK u posljednjih devet mjeseci, kada je u pitanju sigurnost, kazavši da su procenti kriminaliteta, ali i sigurnosti u saobraćaju u porastu.

“U prvih devet mjeseci u ovoj godini imamo povećanje broja krivičnih djela za 19,4 posto što jednim dijelom se može pravdati novim načinom izvještavanja prema Kantonalnom tužilaštvu ZDK. Imamo povećanje narušavanja javnog reda i mira za 19 procenata što se jednim dijelom može pravdati sa aktivnostima policije u segmentima dokumntovanja prekršaja prosjačenja, konzumiranje alkohola i droga na javnim mjestima”, kazao je Admir Gazić, komesar Uprave policije MUP-a ZDK.

Naglašava da je kritičnije stanje u saobraćaju, gdje je pored povećanja saobraćajnih nesreća za 9,8 posto, imaju povećanje i posljedica od tih nesreća sa smrtnim ishodom sa 13 na 19 posto. Nakon ove analize, Gazić je najvio da će budući rad bazirati prioritetno na unaprjeđenju stanja sigurnosti, te generalno unaprjeđenju efikasnosti i profesionalnosti u svim segmentima djelovanja i postupanja policijskih službenika u okviru zakonom definisanih nadležnosti i ovlaštenja.

Princip mora biti zakonito i pravično postupanje. Jednak tretman prema svim policijskim službenicima i građanima. Mi moramo povratiti povjerenje građana koje je u proteklom periodu bilo poljuljano, što možemo jedino profesionalnim pristupom”, poručuje Gazić.

Očekuje i veliku spremnost podrške Vlade ZDK, ali i gradova i općina za njihove budžetske zahtjeve za materijalno-tehničko opremanje, naglasivši da je trenutno u MUP-u uvidio veliki broj nedostajućih policijskih službenika i namještenika, te da dolaze u položaj u kojem je, kako je rekao, izuzetno otežan odgovor na sve postavljene zadatke u Upravi policije.

Napominje da je u toku konkursna procedura za prijem 105 policijskih službenika, te da je Vlada ZDK odobrila zahtjev za novim konkursom kojim će biti omogućen prijem dodatnih 100 policijskih službenika.

Komesar je na kraju kazao da će imati poseban senzibilitet prema novinarima i prema svim napadima i prijetnjama koji budu upućeni novinarima, te će napraviti posebnu evidenciju tih napada kako bi zajedno sa Kantonalnim tužilaštvom ZDK postupali na eventualnim prijavama. (M. H.)