Zenica: Radna i svečana sjednica Saveza udruženja penzionera FBiH

Povodom 25. oktobra,Dana penzionera Federacije BiH,u Zenici je danas priređena sjednica Saveza udruženja penzionera Federacije BiH koja je imala radni i svečani karakter.

U radnom dijelu,koji je ustvari bio nastavak sjednice iz juna ove godine,nakon otvorene rasprave,glasalo se o izboru članova u tijela Saveza,odnosno popunjavanju Upravnog i Nadzornog odbora.

U junu tekuće godine u Sarajevu je održana sjednica na kojoj je ZDK ostao bez svojih predstavnika u Upravnom i Nadzornom odboru,a nakon današnjeg nastavka, ovaj će kantona zastupati Mustafa Trakić iz Zenice  i Petar Galić iz Žepča, a u Nadzornom odboru, Hajrudin Alić iz Tešnja.

Trakić podsjeća da na području ZDK ima 60.000 penzionera, od čega 36.000 prima penziju do 538 konvertibilnih maraka.

“Zajedno sa jednom zastupnicom u Skupštini ZDK uskoro će biti podnijeta inicijativa o odobravanju pomoći za nejugroženije penzionere na području ovog kantona”, istakao je Trakić.

Predsjednik Upravnog odbora federalnog Saveza udruženja penzionera, Redžo Mehić cijeni, da osim većih penzija ovoj populaciji je neohodna i bolja zdravstvena i socijalna zaštita.

“Nažalost, Federacija,kantoni i gradovi,odnosno općine nemaju socijalnu kartu,a to je značajno, jer ona pokazuje šta koji građanin ima i na osnovu čega se dijeli određena pomoć”, kazao je Mehić.

Sjednici je prisustvovao pomoćnik federalnog ministra za rad, socijalnu politiku i izvjeglice, Kenan Spahić, koji je ustvrdio da bez obzira na dešavanja oko rebalansa ovogodišnjeg budžeta,koji je donio smanjenje nekih izdvajanja, Fond PIO ostaje stabilan, pri čemu sve ono što se ubere po osnovu doprinosa je dovoljno za isplatu svih penzija i penzioneri,po tom pitanju,kako je rekao, mogu biti spokojni.

U nastavku je održana i svečana sjednica i zajednički ručak. (Š.B.)