Porast broja oboljelih i smrtnih ishoda od karcinoma dojke nakon pandemije korona virusa

Mjesec oktobar, nazvan ružičastim, obilježava se širom svijeta kao mjesec borbe protiv raka dojke.

Cilj je skrenuti pažnju na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba oboljelih od ove bolesti.

Prema riječima dr. spec. Elme Kuduzović, rukovoditeljice Odjeljenja za promociju zdravlja i prevenciju bolesti pri INZ-u, na području FBiH u prošloj godini je zabilježeno 315 smrtnih slučajeva uzrokovanih karcinomom dojke, a u ZDK 38, dok je 50 bilo novooboljelih od ovog karcinoma. Zabilježen je i porast broja oboljelih od karcinoma dojke, ali i smrtnih slučajeva nakon pandemije korona virusa, što naša sagovornica pripisuje izostanku pregleda i izmijenjenog režima rada zdravstvenih ustanova.  Ove brojke nas opominju, a ujedno i ukazuju na ozbiljnost problema obolijevanja od karcinoma dojke, naglašavajući značaj svakodnevnog praktikovanja zdravih stilova života.

Za bolji uspjeh liječenja važno je pravovremeno otkriti bolest i započeti terapiju, a redovni preventivni pregledi su jedini pouzdan i najučinkovitiji način za očuvanje i unaprijeđenje zdravlja.  “Kada je u pitanju karcinom dojke i kada govorimo o preventivnim pregledima, tu je prije svega samopregled dojke sa kojim treba početi već sa 20 godina. Bilo koja promjena koja nas upućuje na nešto drugačije da li je to uvučena bradavica koja ranije nije bila, pojava smežurane kože, iscjetka iz bradavice, crvenila kože može se prepoznati na vrijeme i reagovati. Dalje, s 30 godina treba početi raditi ultrazvučni pregled dojke, sa 50 mamografski pregled, a za žene koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu već sa 40 godina ”, ukazuje dr. Kuduzović.

dr. spec. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja i prevenciju bolesti pri INZ-u

Naša sagovornica napominje da je još uvijek u toku i akcija besplatnih mamografskih pregleda za žene starosti iznad 50 godina života na području ZDK u sljedećim zdravstvenim ustanovana- Kantonalna bolnica Zenica, Opća bolnica Tešanj, Dom zdravlja Zavidovići, Dom zdravlja Olovo, Dom zdravlja Maglaj, Dom zdravlja Žepče, PZU “Medicom” Zenica I PZU „Epion“ Zenica.  Za mamografski pregled potrebno je imati ovjerenu zdravstvenu knjižicu i tri dana ranije telefonski zakazati pregled u jednoj od navedenih zdravstvenih ustanova.

Rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Prema dostupnim podacima u svijetu svake godine od raka dojke oboli blizu dva miliona  žena, ali struka nas opominje da je i ova opaka bolest izlječiva u 99 posto slučajeva, ali samo ukoliko se pravovremeno otkrije. (M.H.)