Povećan broj oboljelih od velikog kašlja

U okolnim zemljama povećan je broj oboljelih od velikog kašlja, hripavca ili magarećeg kašlja.

Riječ je o najzaraznijem infektivnom oboljenju koji se prenosi kapljičnim putem i kojeg prati uporan kašalj, a najviše obolijevaju djecu.

“I kod nas u ovom periodu dođe do povećanja broja oboljelih, a razlog zbog čega je tako jeste što se sve manje djece vakciniše i imamo jak antivakcinalni lobi. Ukoliko dođe do oboljenja neophodno je što prije javiti se ljekaru kako bi na vrijeme pacijent dobio adekvatnu terapiju. Na samom početku bolesti antibiotici su djelotvorni, dok u kasnijoj fazi bolesti oni gube svoju djelotvornost i onda samo ostaju lijekovi koji djeluju na centralni nervni sistem i na taj način ublažavaju kašalj. Veliki kašalj traje duže od ostalih bolesti i to do mjesec dana pa čak i duže”, kazao je doktor Ednan Drljević, infektolog.

Uz dobru vakcinaciju mi smo skoro iskorijenili hripavac, ali posljednjih godina svjedočimo jakom antivakcinalnom lobiju pa nam se javljaju oboljenja na koja smo skoro i zaboravili. – Vjerujem da će se bolest proširiti jer se sve manje djece vakciniše, a savjetujem roditeljima da je to ipak najbolja prevencija, kazao je doktor Drljević. (B.D.)