Univerzitet u Zenici promovisao pet doktora nauka

FOTO: Zenicainfo.ba

Svečanom akademijom u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica i promocijom pet doktora nauka obilježena je 23. godišnjica Univerziteta u Zenici. Na sinoćnjoj akademiji dodijeljena su priznanja i nagrade pojedincima i organizacijama koje podržavaju rad Univerziteta.

Univerzitet u Zenici u ova izazovna vremena kada se znanje sve manje cijeni, a sve više lažne diplome izdaju, nastoji ići pravim putem i u korak sa vremenom gdje prati potrebe tržišta rada na osnovu kojih se i kreira strategija obrazovnog procesa, gdje se za studente otvaraju novi studijski programi.

Mi se svake godine prilagođavamo potrebama tržišta rada, tako da svake godine inoviramo programe i otvaramo nove studijske programe. Evo želim ovom prilikom, opet najaviti da sljedeće godine otvaramo studijski program za elektrotehnike i informacione tehnologije što je Zenici već dugo nedostajalo. Ja smatram da je to dobra ponuda i da naša djeca ostanu u našem gradu i da ostanu u BiH“, riječi su rektora Univerziteta u Zenici, profesora doktora Jusufa Durakovića.

Bogatstvo zeničkog Univerziteta su svakako svršeni studenti, magistranti i doktori nauka. Sinoć je svoje zaslužene diplome i titule dobilo pet doktora nauka. To su Zlatan Ištvanić, Faruk Hodžić, Borislav Jeličić, Derviša Zukić i Alen Mujkanović.

Ja sam sva tri ciklusa studija završila na Univerzitetu u Zenici. A ono što bih posebno istakla jeste to da Univerzitet u Zenici i Pravni fakultet u Zenici imaju razvijenu međunarodnu saradnju i ono što je značajno doktorantima Univerziteta u Zenici da je doktorantima omogućeno istraživanje van BiH, konkretno moja doktorska disertacija ne bi mogla biti napisana u BiH, kompletno istraživanje je završeno u Njemačkoj“, navela je Derviša Zukić, doktorica pravnih nauka.

Rektor Univerziteta uručio je tokom svečane akademije i Nagrade rektora studentima sa najboljim uspjehom, učešćem i aktivnostima u toku studija u akademskoj 2022/2023. godini.

Univerzitet u Zenici meni je svakako omogućio dosta toga i sve ono što sam ja danas, to mi je pomogao Univerzitet. Dakle, sticanje novih znanja i vještina, rad na praktičnim projektima na mom fakultetu sa kojeg dolazim, pošto sam na Odsjeku softverskog inženjerstva, tako da mogu reći da me je on kompletirao u jednom trenutku kao akademsku ličnost, ali svakako se i dalje nastavljam razvijati u ličnom pravcu”, kazao je Edin Kohnić, dobitnik Nagrade rektora.

Kruna aktivnosti obilježavanja 23 godine Univerziteta u Zenici je promocija završenika prvog i drugog ciklusa koja će biti održana 21. oktobra u Areni “Husejin Smajlović”. (A. S./ S. H.)