Gradonačelnik Kasumović prisustvovao svečanosti povodom obilježavanja “Oktobra, mjeseca zaštite od požara”

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović prisustvovao je današnjoj svečanosti u povodu obilježavanja “Oktobra, mjeseca zaštite od požara”, koja je održana u krugu Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) Zenica. Osim gradonačelnika, svečanosti su prisustvovali i Amra Mehmedić, premijerka Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), ministri u Vladi ZDK, Admir Gazić, policijski komesar MUP-a ZDK, predstavnici EUFOR-a…

Svečanost je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine te svečanim postrojavanjem pripadnika PVJ Zenica i pripadnika Samostalne službe za zaštitu i spašavanje Grada Zenica, nakon čega se prisutnima obratio gradonačelnik Kasumović.

“Nažalost, kada sam došao za nezavisnog gradonačelnika sve je bilo zapušteno pa i vatrogasci. U međuvremu, Grad Zenica uložio je milionska sredstva u vatrogasce, zbog čega oni danas slove za jedne od najopremljenijih profesionalnih brigada u državi sa najmodernijom opremom. Koliko mi je poznato, uspješno odgovaraju svim zadacima i izazovima sa kojima se susreću u svakodnevnom radu. Grad Zenica, pored PVJ Zenica, ima i Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica koje, također, finansira, te šest spasilačkih službi koje su pri Službi civilne zaštite Grada Zenica. Njih, također, finansijski pomažemo i opremamo za ne daj Bože. Grad Zenica pomaže i drugim gradovima kada su požari, a podsjećam da smo poslali ekipu i ustupili opremu kada je bila akcija spašavanja ljudi nakon razornih zemljotresa u Turskoj. Tada se, također, pokazalo koliko je pametna i korisna bila nabavka psa Atosa, koji je upravo u Turskoj pronalazio unesrećene ispod ruševina. Dakle, sve ono što su od nas tražili evropski standardi, to smo i osigurali. Preostalo je još da investiramo u sam prostor gdje je smještena PVJ Zenica, ali imamo problema sa neriješenim imovinsko-pravnim odnosima jer se ispostavilo da je ova zgrada od rudnika i radimo na tome. Grad Zenica je četvrti grad u državi i mora imati najopremeljeniju jedinicu. Dabogda nikada nikome ne trebali, ali oni moraju biti na visini zadatka sa najsavremenijom opremom, a danas smo vidjeli da je to uistinu tako”, poručio je gradonačelnik Kasumović.

Na svečanosti su uručena priznanja i zahvalnice najzaslužnijim pojedincima u PVJ Zenica, dok je novčane nagrade četvorici vatrogasaca uručio Sindikat Grada Zenica.

Ovom prilikom izvedene su taktično-pokazne vježbe koje su najbolje predstavile stručnost i opremljenost zeničkih vatrogasca, a svečanost je bila prilika da se prezentira i novo vatrogasno vozilo te oprema koju posjeduje Služba civilne zaštite Grada Zenica.