Od Tihe generacije do buke Generacije Z – Lekcije o starenju

Zdena Šaric Pisker

U sklopu ovogodišnje Sedmice ciljeva održivog razvoja (SDG) Ujedinjenih naroda (UN) u Bosni i Hercegovini, Ured Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini i Medicinski fakultet Univerziteta u Zenici organizovao je javno predavanje pod nazivom “Od Tihe generacije do buke Gen Z – Lekcije o starenju” na Medicinskom fakultetu Zenica.

Predavanje je održala Zdena Šarić – Pisker, jedna od UN-ovih 50 ambasadora zdravog starenja: Lideri transformišu svijet da bude bolje mjesto za starenje. Gospođa Pisker – Šarić inspirativna je prvakinja koja pokazuje šta je moguće u području zdravog starenja, bilo na lokalnom, nacionalnom, regionalnom ili globalnom nivou istakao je Erwin Cooreman, specijalni predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini.

Pa meni je svaki dan u stvari rad na meni samoj, pa sve sam to prolazila sa samom sobom i sve to što sama sa sobom prolazim i u radu sa svim svojim prijateljima, kolegicama, kolegama kroz udruženje Naš most prolazimo to isto. Znači sve, a najviše se bavimo umjetnošću. Umjetnost je čudesna, i mladima i starima sigurno, sigurno pomaže da se i socijaliziraju, da provedu vrijeme dobro, da dostignu određeni  nivo i u umjetnosti što, recimo i ja jesam, iako sam se ja dosta kasno počela baviti slikanjem, ali čudesna je tehnika kojom se bavim pa mi je valjda, da tako kažem pružila šansu“, rekla nam je Zdena Šarić – Pisker

Predavanje je namijenjeno studentima, lokalnoj zajednici, članovima nevladinih udruženja, lokalnim vlastima i zdravstvenim radnicima. Ovom prilikom, Erwin Cooreman, specijalni predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini je uručio gospođi Zdeni Šarić – Pisker Povelju kojom se potvrđuje da je jedna od 50 lidera zdravog starenja koji transformiraju svijet kako bi bio bolji. (T. B.)