Hor Art Sonore osvojio drugo mjesto na Međunarodnom horskom festivalu u Herceg Novom

Mješoviti hor Art Sonore iz Zenice učestvovao je na Međunarodnom horskom festivalu u Herceg Novom, koji se održao od 06. do 08.oktobra 2023. godine.

Naime, Međunarodni horski festival u Herceg Novom je festival koji je za relativno kratko vrijeme postao prepoznatljiv ne samo u regionalnim, već i u širim međunarodnim okvirima. Ove godine na Festivalu je učestvovalo 25 horova iz 12 država i blizu 900 učesnika.

Mješoviti hor Art Sonore Zenica, u kategoriji takmičenja “horovi odraslih” osvojio je drugo mjesto sa osvojenih 80,66 bodova, predstavivši se sa četiri različite kompozicije koje su članovi hora izveli “a capella”.

Posebno treba naglasiti da je žiri na ovogodišnjem Međunarodnom horskom festivalu bio u sastavu: dr. Milena Injac, dirigent, redovni profesor i dekan Fakulteta umjetnosti u Nišu kao član žirija, dirigentica Jasenka Ostojić, profesorica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu kao predsjednik žirija te Tamara Adamov Petijević kao drugi član žirija, a koja je dirigent tri hora i dva simfonijska orkestra u Srbiji, što svakako ovo visoko drugo mjesto u pomenutoj kategoriji dovodi na još jednu veću razinu, sa stručnog stajališta.

Sigurno je da mješoviti hor Art Sonore iz Zenice zauzima prepoznatljivo mjesto kada je riječ o ovoj vrsti izvođenja muzike, te da ovaj hor čeka svijetla budućnost na muzičkoj sceni, uz finansijsku ali i medijsku podršku svih onih koji treba da prepoznaju kvalitet entuzijasta koji su se čine ovaj hor, na čelu sa prof. Jusić Sajidom, koji je ujedno i pokretač ove divne ideje i ekipe u našem gradu.