Održana radionica na temu „Saradnja pravosuđa i medija i kako je poboljšati?“

FOTO: Zenicainfo.ba

Danas je u Zenici održana radionica na temu „Saradnja pravosuđa i medija i kako je poboljšati?“. Radionicu je organizovalo Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) u saradnji sa Evropskom unijom, Misijom OSCE-a u BiH i Društvom novinara BiH.

Cilj radionice je omogućiti predstavnicima sudova, tužilaštava i medija da razgovaraju o izazovima i poteškoćama sa kojima se suočavaju prilikom izvještavanja javnosti o radu pravosuđa, dobrim praksama saradnje pravosuđa i medija, kao i o prijedlozima kako ovu saradnju unaprijediti.

Ova druženja su vrlo važna i mi kroz razne događaje zaista radimo upravo na temi jačanja transparentnosti pravosudja. Znači mi kao regulatorno tijelo utičemo da cjelokupno pravosudje na teritoriji BiH bude što transparentnije da su što pozitivniji, bolji uvjeti rada između prvosudja i medija“, rekla je Sanela Gorušanović Butigan, potpredsjednica VSTV-a BiH.

U nekim slučajevma, a pogotovo u dnevnim redakcijama, na traženu informaciju pravosudni organi primjenjuju Zakon o slobodnom pristupu informacijama poštujući, pri tome, rokove koji propisiju i petanest dana za odgovor. Kakva su iskustva online magazina Žurnal govorio je Amarildo Gutić, novinar ovog magazina.

Pa kao i u mnogim drugim oblastima nije dobro generalizovati jednu opću sliku kada je u pitanju komunikacija pravosudja i medija. Dakle ima izuzetno dobrih iskustava, tužilaštava, sudova i glasnogovornika koji zaista efikasno i brzo odgovore na upite medija, dok s druge strane imamo isto tako institucije, pravosudne, koje  potpuno zanemaruju, ignoriraju, ono što medije interesuje. Drugi problem jeste sadržaj povratne informacije koji dobijemo, koliko ona zadovoljava potrebe medija“, rekao je Amarildo Gutić, novinar online magazina Žurnal.

Nova komunikacijska strategija Visokog i tužilačkog vijeća BiH ima za cilj da definiše okvir interne komunikacije unutar institucije VSTV-a BiH, te kreira mehanizme disperzije ovlaštenja za komuniciranje sa javnošću putem medija, kao temelja decentralizacije komunikacije bosanskohercegovačkog pravosuđa sa javnošću, kao i da stvori preduslove za unaprjeđenje kapaciteta za krizno komuniciranje. (T. B.)

FOTO: Zenicainfo.ba