FBiH: Do 15. godine prvi susret sa sredstvima zavisnosti

FOTO: Ilustracija

Dob u kojoj se prvi put konzumiraju sredstva zavisnosti najčešće je od 15 do 24 godine, pokazali su podaci federalnog Zavoda za javno zdravstvo na osnovu istraživanja u kojem su učestvovali liječeni zavisnici.

Kao povod za početak eksperimentisanja sredstvima zavisnosti istraživanja su pokazala da je 27,7 odsto ispitanika navelo uticaj vršnjaka ili partnera, slijede radoznalost i problemi u porodici, a zatim su kao razlog navedeni dosada, zabava, depresija, neuroza, mladalačka nesigurnost, te problemi u školi, prenosi zagrebački “Večernji list”, izdanje za BiH.

Prvo intravenozno uzimanje sredstava zavisnosti kod 37,3 odsto ispitanika dogodilo se u dobi od 20. do 24. godine, a na drugom mjestu su ispitanici koji su prvi put intravenozno drogu uzeli u dobi od 15 do 19 godina, njih 30,7 odsto.

Prema izjavama liječenih zavisnika, većina roditelja za problem zavisnosti djece saznala je poslije više godina, kod 25,8 odsto ispitanika poslije četiri ili više godine, dvije do tri godine za otkrivanje zavisnosti bilo je potrebno kod 22,5 odsto ispitanika, a za 17,8 odsto se saznalo unutar prve godine.

U FBiH najveći broj zavisnika na liječenje dolazi zbog zloupotrebe heroina. Od 2019. do 2020. godine registrovan je 531 ispitanik koji je kao glavno sredstvo zloupotrebe naveo heroin, što je 77,5 odsto registrovanih, a najveći broj heroinskih zavisnika je u dobi od 30 do 39 godina.

bhrt.ba