Tehnička škola Zenica: Obilježimo Dan bez automobila kako to i dolikuje!

Sutrašnji petak 22. septembar, Međunarodni dan bez automobila označava u mnogim gradovima kraj Evropske sedmice mobilnosti i to pod sloganom „Uštedimo energiju“. Dok pojedine manje bh. općine u ovom slučaju i jedina – Zavidovići ima formiranu Agenciju za uštedu energije posredstvom veće mobilnosti, druge pak, ovu sedemicu i sutrašnji dan ne obilježavaju nikako.

U gradu Zenica su tim povodom inicijativu i apel nadležnim, ali i građanima i građankama uputili iz Tehničke škole – profesori Lamija Mudrov i Sead Tahirović, te maturanti koji se školuju za zvanje tehničar drumskog saobraćaja.

Sead Tahirović, profesor saobraćajne grupe predmeta u Tehničkoj školi je kaže jutros na posao došao pješke iz Blatuše na Bilimišće, a i sutra će, što preporučuje i na što zajedno sa svojim učenicima i učenicama apelira na sve sugrađane i sugrađanke. Inače je 22. septembar Svjetski dan bez automobila – dan na koji se širom svijeta organizuju događaji i atkivnosti s ciljem promoviranja kvalitetnijeg javnog prijevoza, biciklizma i pješačenja kao i zdravijeg života generalno.

Upućujemo apel svima da na sutrašnji dan ne koriste automobile, da na posao idu pješke, biciklom ili javnim prijevozom. Da nastojimo barem na taj dan bez automobila ne koristimo lična vozila, jer BiH je država sa više od milion i 200 registrovanih vozila“, kazala nam Adna Porča, maturantica smjera drumski tehničar u Tehničkoj školi Zenica. Njena kolegica iz IV/4 razreda Suana Kovačević dodaje dan je to svakako benefit za zdravlje ako se odlučimo sutra obaveze završavati hodajući, a ne vozeći se.

Riječ je dakle o sedmici koja se obilježava diljem Evrope i svijeta s ciljem podizanja svijesti ponajprije nadležnih u lokalnim zajednicama za uštedom energije posredstvom mobilnosti građana i građanki. Naša država nije amnestirana od potrebe da uskladi zakonsku regulativu sa SUMP-om, engleskom skraćenicom za plan državne mobilnosti.

Apelujemo ovom prilikom da Zenica što prije osnuje Plan urbane održive mobilnosti i shodno tome formira organ koji će biti zadužen za provedbu, ali i pribavljanje finansijskih sredstava iz Evrope s ciljem rješavanja problema posljedica saobraćaja prelaskom s fosilnih na ekološki prihvatljiva goriva. Bez poboljšanja u tom smislu u javnom saobraćaju nema mogućnosti za smanjenjem posljedica trenutnog načina saobraćanja vozila. Međutim, važno je napomenuti i da ovakav način korištenja goriva u javnom prijevozu je prihvatljiviji od prekomjernog korištenja automobila u urbanom dijelu grada“, ističe Sead Tahirović, inžinjer saobraćaja i profesor stručnih predmeta u zeničkoj Tehničkoj školi.

Zavidovići su jedina općina ili grad koja u svojoj administraciji ima Agenciju za uštedu energije posredstvom veće mobilnosti nasuprot glavnom gradu BiH koje opet tokom Evropske sedmice mobilnosti organizira brojne događaje na podizanju svijesti nadležnih, ali i svih građana i građanki o važnosti uštede enegrije i time veće mobilnosti. Upravo je u Sarajevu osnovana radna grupa koja treba da donese potrebnu zakonsku regulativu za prijevozno sredstvo koje znatno utječe na uštedu energiju – električni romobil. Kako od struke doznajemo ovaj romobil će prema propisima biti u rangu bicikla – kao ličnog sredstva za prijevoz. (A. Huskić)