Obilježeno 30 godina rada Udruženja Medica Zenica

Centralna manifestacija obilježavanja 30 godina rada i djelovanja Udruženja Medica Zenica održana je u prepunoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Brojni prijatelji, saradnici, korisnice kao i oni bez čije pomoći rad Medice ne bi bio moguć danas su se okupili kako bi obilježili ovu značajnu godišnjicu.

Davne 1993. godine kada su rijetki progovarali o stradanju žena i djece u to vrijeme feministkinja, ginekologinja Monika Hauzer sa hrabrim bosanskohercegovačkim ženama osnovala je Centar za terapiju žena i djece MEDICU ZENICA.

Od tada do danas, dakle više od 11.000 hiljada dana (više od 30 godina) svaki dan žena ili dijete, a često i žena i dijete su žrtve nasilja i trebaju našu brigu, podršku i zaštitu u Medici Zenica“, kazala je prilikom obraćanja Sabiha Husić, direktorica Medice Zenica.

U proteklih 30 godina više od 3.000 žena i djece su podržani, zbrinuti i zaštićeni individualiziranim pristupom i sveobuhvatnom podrškom u sigurnoj kući Medice Zenica, a preko 2.500 djece podržano u dječjem kutku. Desetine hiljada žena, djece ali i muškaraca su dobili psihosocijalnu i pravnu podršku u psihološkom i pravnom savjetovalištu Medice Zenica, a preko 5.000 posredstvom SOS telefona i jedinstvene telefonske linije za BiH. 1.800 žena i djevojaka su podržane ekonomskim osnaživanjem i dobile konkretnu podršku za nastavak rada i stvaranje vlastite ekonomske sigurnosti.

Medica Zenica sve ove godine ustrajno radi i djeluje, ohrabruje žene da progovore o nasilju ukazujući na mnogobrojne posljedice kao i da je psihološko nasilje, kojeg rijetki prepoznaju i procesuiraju, nevidljivi, sigurni ubica žene, djeteta, porodice i društva“, istakla je Husić.

Medica Zenica u partnerstvu sa drugim organizacijama doprinijela je da osobe (žene i muškarci) preživjeli seksualno nasilje u ratu budu prepoznati u zakonu FBiH i dobiju status posebne kategorije civilne žrtve rata, a aktivno je participirala i u donošenju zadnjeg Zakona o civilnim žrtvama rata FBiH kao i u svim koji se tiču poboljšanja statusa žrtve u društvu. Organizatori su brojnih edukacija u kojima je učestvovalo više od 18 hiljada učesnika, a aktivno su radile i tokom pandemije korona virusa kako na ekonomskom tako i na psihološkom osnaživanju žena.

Tako je Medica Zenica u periodu 11.000 dana ili 30 godina rada i djelovanja pružila milion različitih usluga u BiH, kada su bile najpotrebnije inicirala i pokretala akcije pozitivnih promjena koje omogućavaju ženama da dostojanstveno idu dalje, djeci da se raduju, porodici da bude blagodat s poštivanjem ženskih prava, a društvo da razvija vrijednosti koje vode ka rodnoj ravnopravnosti i poštivanju ljudska prava. Pred nama su novi izazovi s kojima se trebamo iznijeti ali nećemo odustati od postizanja cilja nulte tolerancije na nasilje, poštivanja ženskih prava, ostvarivanja rodne ravnopravnosti, mira i bolje budućnosti za žene, djecu, a time i za muškarce, porodicu i društvo“, dodala je Sabiha Husić, direktorica Medice Zenica zahvalivši se svima koji su na bilo koji način pomogli rad Medice.

U foajeu BNP-a upriličena je izložba fotografija na kojima su se zabilježeni sami počeci rada ovog Udruženja te godine rada koje su obilježene izazovima, ali i brojnim uspjesima. (B. D.)