ZENICA: Peticija za donošenje Zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana i aktivista FBiH

Eko forum iz Zenice organizovao je danas potpisivanje peticije s ciljem prikupljanja 2.000 potpisa građana kako bi uputili zahtjev za donošenje Zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana i aktivista Federacije BiH.

Pored Zenice ista peticija potpisivana je u još nekoliko gradova.

Mi danas u Zenici, Sarajevu, Tuzli, Blagaju i Mrkonjić-Gradu koji će solidarno učestvovati prikupljamo potpise građana da bi se definisala građanaska inicijativa, da bi se zaštitili građani i aktivisti kod građanskih inicijativa da ih ne bi mogli tužiti”, kaže Igda Lemeš, koordinatorica projekta Eko hub Zenica.

Nerijetko se dešava da građani koji ukazaju na neke nepravilnosti budu tuženi od strane velikih kompanija. Ovaj Zakon bi donio sigurnost tim ljudima.

Ovaj Zakon je zaštita protiv tzv. antislapp tužbe na našim web stranicima objavljeni su mini filmovi svjedočenja aktivista koji su se susreli sa ovim problemom. Donošenjem ovog Zakona bi se zaštiti građani-aktivisti da bi mogli slobodno na neke neopravilnosti ukazati”, kazala je Lemeš.

Iako nije mogla potvrditi da li će do usvajanja Zakona doći Lemeš je kazala da je na njima da prikupe potpise i pokrenu procedure, a kada političari vide potpise građana valjda će im to biti neki signal, zaključila je naša sagovornica.  (N. Glibo)