Međunarodni dan demokratije: “Osnaživanje sljedeće generacije” je tema ove godine

Međunarodni dan demokratije obilježava se 15. septembra. Tema za 2023. godinu je “Osnaživanje sljedeće generacije”. Fokus je na ključnoj ulozi djece i mladih u očuvanju demokratije danas i u budućnosti.

Generalna skupština UN je 2007. donijela odluku o proglašenju 15. septembra za Međunarodni dan demokratije, pozivajući sve članice, vladine i nevladine organizacije da ubuduće taj dan obilježavaju kao dan borbe za ostvarenje demokratskih ideala. U okviru projekta PRAGG – proaktivni građani i građanke, povodom obilježavanja Međunarodnong dana demokratije  organizovani su razgovori sa građankama i građanima na ulicama Banjaluke, Bijeljine, Čapljine, Gacka, Gradačca, Gradiške, Ilijaša, Jablanice, Laktaša, Modriče, Mostara, Nevesinja, Sanskog Mosta, Sarajeva, Tešnja i Tuzle.

Povodom Međunarodnog dana demokratije projekat PRAGG –  proaktivni građani i građanke organizuje ulične akcije u šesnaest gradova širom Bosne i Hercegovine gdje će građani i građanke moći da izraze svoje mišljenje i kažu koji su to ključni problemi sa kojma se susreću unutar njhovih lokalnih zajendica te samim tie budu pokretači promjena u društvu. Sve infromacije o tačnoj lokaciji i vremenu održavanja uličnih akcija koje će trajati danas i sutra, dakle 15. i 16. septembra, možete pronači na PRAGG društvenim kanalima“, izjavila je za Zenicainfo.ba Nikolina Vilov Mahmutović, menadžerica za komunikacje u PRAGG projektu.

Rezolucija o proglašenju Međunarodnog dana demokratije usvojena je konsenzusom u Generalnoj skupštini UN-a. Tada je potvrđen stav da je “demokratija univerzalna vrijednost, zasnovana na slobodnoj volji naroda da odrede svoj politički, ekonomski, kulturni i društveni sistem i u potpunosti učestvuju u svim aspektima života. Svake godina ističe se određena tema obilježavanja. Neke od dosadašnjih tema uključivale su jačanje demokratije, važnost demokratije za Agendu održivog razvoja do 2030., jačanje glasova građana, dijalog i uključivost, slobodu štampe, odgovornost i političku toleranciju. Tema za 2023. godinu je “Osnaživanje sljedeće generacije”. Fokus je na ključnoj ulozi djece i mladih u očuvanju demokratije danas i u budućnosti. (T. B.)