Željezara Zenica: Novi stečajni upravnik Jasmin Hadžirašidović

Jasmin Hadžirašidović

Željezara Zenica u stečaju dobila je prošlog mjeseca novog stečajnog upravnika. Umjesto Mirze Jarića, vođenje stečaja, rješenjem Općinskog suda Zenica od 16. augusta tekuće godine preuzeo je Jasmin Hadžirašidović.

Kada je u januaru 2018. godine otvoren stečaj u ovom preduzeću, čiji je kapital u vlasništvu Federacije BiH, procijenjena vrijednost imovine iznosila je oko 100 miliona konvertibilnih maraka, dok su dugovanja, po više osnova, bila na iznos od skoro 70 miliona maraka.

Novi stečajni upravnik, Jasmin Hadžirašidović ističe da je odmah po preuzimanju rješenja dao nalog stručnim službama da se izvrši popis stečajne mase obaveza kako bi dobio stvarno stanje imovine i obaveza što je preduslov za nastavak postupka.

Novog stečajnog upravnika pitali smo o planovima aktivnosti kada je u pitanju prodaja imovine Željezare, prije svega hotela Internacional i odmarališta Bistričak.

S obzirom da nije izvršen popis imovine i obaveza,trenutno nismo u mogućnosti dati bilo kakvu detaljniju informaciju“, kazao je Hadžirašidović.

Prodaja imovine Željezare Zenica kako bi se izmirila dugovanja provodi se po Zakonu o stečajnom postupku, koji ne predviđa vremensko ograničenje za razliku od novog Zakona o stečaju. (Š. B.)