Počeo osmi dokuMfest u Zenici

Osmi po redu zenički festival muzičkih dokumentaraca, jedinstven u BiH, po tradiciji otvorio je sinoć pobjednički film prethodnog izdanja, ”Skroz Sarajevo”, dinamična i emotivna životna priča Adnana Šarana, lidera grupe Skroz.

U takmičarskoj konkurenciji dokuMfest će prikazati filmove ”Heroji velikog srca” poznatog sarajevskog autora brojnih dokumentaraca Seje Bajraktarevića, ”The Hip: Brainstorm” kojeg potpisuje skopski autor Jane Altiparmakov (oba su na programu večeras 31. 8.), ”Svjetla Sarajeva” Srđana Perkića o grupi Zabranjeno pušenje i fenomenu Skenderije  koji se prikazuje u petak, prvog septembra, te ”Rock Art Imagination” u subotu 02. 09.2023. godine. Potonji film svakako je posebno interesantan lokalnoj publici, jer je priča o zeničkom rock slikaru Milenku Šećeroviću, vrlo intrigantnom autoru u regionalnim okvirima, koju je, pak, u filmu uobličio još jedan Zeničanin, reditelj Dragan Gavrilović koji sada živi u Australiji.

Ovo je jedan simpatični, rekao bih slatki festival koji za razliku od muzičkih ima jednu prednost jer kad zovnete bend onda zovnete pet do deset ljudi. To onda odmah povećava i troškove i organizaciju čini složenijom. Ovdje imate film i sretna je okolnost samo što autori rokerskih filmova nkad ne traže naknadu autorskih prava, tad ne bi sebi mogli priuštiti ovu zabavu, osim, eto, kad govorimo o ovoj godini, jednog slučaja, film „Pamtite me po pjesmama mojim“ o legendarnom Dušku Trifunoviću, mislim da bi ga publka voljela vidjeti, ja svakako. Sniman je u produkciji televizije i jedne veće agencije, oni su tražili autorska prava da bi dali film za prikazivanje. Kažem mi to sebi ne možemo priuštiti, ono, da tako nešto platimo hiljadu i po ili dvije hiljade maraka, to nam potroši pola ukupnog budžeta“,  rekao je za Zenicainfo  Josip Dujmović, autor i organizator dokuMfesta u Zenici.

U pratećem programu festivala uobičajene su i promocije novih muzičkih knjiga, u saradnji sa Gradskom bibliotekom Zenica. Tako će u četvrtak, u 18,30 u Čitaonici biblioteke biti predstavljeno interesantno i unikatno djelo, rock roman za djecu ”Mi nismo više klinci”, autora Mire Dimića, rock veterana iz Siska.

Sve filmske projekcije priređuju se u klubu Zona od 20 sati, a dokumentarce će ocjenjivati žiri kojeg čine Hari Maslić, te dva veterana zeničkog rocka Hisam Jusufović i Saša Domuz. (T.B.)