Sutra počinje nova školska godina na području ZDK

Sutra, 01. septembra, počinje nova, 2023./24., školska godina na prostoru ZDK.

“Pripreme za početak nastave obavljene su u svim školama ovog kantona, koje su u nadležnosti kantonalnog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, odnosno u šezdeset i jednoj osnovnoj i trideset dvije srednje škole”, potvrdila nam je Bernadeta Galijašević, pomoćnica ministrice za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i odgoj i obrazovanje odraslih ZDK u resornom kantonalnom Minisitarstvu.

“U prve razrede osnovnih škola ovog kantona upisano je 3.259 učenika, što još nije konačna brojka, jer će se ona znati krajem septembra”, napominje gospođa Galijašević, navodeći i da su ove godine upisana 53 prvačića manje neglo lani, čime se nažalost nastavlja tendecija pada upisa prvačića.

U prve razrede srednjih škola na prostoru ZDK za ovu školsku godinu upisana su 3.084 srednjoškolca u 143 odjeljenja.

Potrebni nastavni planovi i programi su doneseni i provodi se kurikularna reforma i njena eksperimentalna faza, a dosad su završene sve konkursne procedure u osnovnim i srednjim školama.

“U ZDK je negdje oko 200 nastavnika i ostalog osoblja proglašeno tehnološkim viškom, većina njih djelomično, dok je manji broj proglašen potpunim tehnološkim viškom, ali svi oni su riješili svoj radno-pravni status i da smo iznašli rješenja i niko nije ostao bez posla”, ističe Bernadeta Galijašević, pomoćnica ministrice za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i odgoj i obrazovanje odraslih ZDK u resornom kantonalnom Minisitarstvu. (V.J.)