Održana likovna kolonija u Vranduku

„Stara Bosna” naziv je 11. internacionalne likovne kolonije održane na Vranduku, u organizaciji Galerije „Preporod” Zenica povodom obilježavanja Povelje Kulina bana.

Cilj likovne kolonije je bio kroz umjetnost prikazati hiljadugodišnju historiju Bosne i Hercegovine.
Svoju inspiraciju umjetnici iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske pronašli su u starim bosanskim kućama, ulicama i u tvrđavi Vranduk, čuvaru bosanske historije. Organizatori kažu da je cilj kolonije i više nego ispunjen.
Odlično, čak je i bolja nego prošle godine. Bilo nas je više, 15 umjetnika ove godine, raznoliko i neki novi umjetnici su se uključili ovdje i trodnevna je ove godine. Mi smo stvarno zadovoljni, dosta slika je nastalo”, istakla je predsjednica Galerije „Preporod” Zenica Amna Sofić.
Umjetnost je stoljećima unazad oslikavala historiju svake zemlje i čuvala od zaborava sve što ona sa sobom nosi. A upravo slike nastale na 11. internacionalnoj likovnoj koloniji su jedna ispričana bosanskohercegovačka priča.
„Kroz slike ostat će zapisano zato što su te slike različitih motiva koje baš oslikavaju i svaka slika ima svoju priču. Kada pogledate izložbu, jednu cjelinu, onda vidite da je to BiH u cjelini i pokazuje svaki kutak naše BiH i naše tradicije”, dodala je Sofić.
Tokom jeseni bit će organizirane izložbe „Stara Bosna” u svim gradovima iz kojih dolaze umjetnici. (A.S.)