Nagli pomor ribe od Zenice do Nemile

Događaj na rijeci Bosni, od Zenice do Nemile, izazvao je jutros ozbiljnu zabrinutost među lokalnim stanovništvom i ekološkim aktivistima u Zenici. Na društvenoj mreži Facebooka počele su kružiti uznemirujuće fotografije i videozapisi koji prikazuju na stotine mrtvih riba koje plivaju nizvodno.

Aktivisti su iskoristili društvene mreže kako bi istaknuli ovu alarmantnu situaciju i apelirali na lokalne vlasti i nadležne institucije da poduzmu hitne mjere. Međutim, do sada nije zabilježena nikakva reakcija niti službeno saopštenje lokalnih vlasti ili institucija u vezi s ovim incidentom.

Uzrok ovog naglog pomora ribe još uvijek nije jasan. Pitanja o kvaliteti vode, onečišćenju, industrijskim ispuštanjima i drugim ekološkim aspektima postaju prioritetna kako bi se razumjelo što je dovelo do ovog tragičnog događaja.

Lokalno stanovništvo je duboko zabrinuto zbog ovog incidenta, budući da riba ima veliku ekološku važnost za područje. Rijeka Bosna je dom mnogim vrstama riba koje su vitalne za lokalni ekosustav, ali i za ribolov.

S obzirom na nedostatak reakcije od strane lokalnih vlasti i institucija, ekološki aktivisti koriste društvene mreže i medije kako bi se podigla svijest o ovom problemu. (Zenit.ba)