14.1 C
Zenica
Subota, 30 Septembra, 2023
Naslovnica Aktuelno Meteorolog Šantić: U augustu se u BiH ne očekuje novi toplotni val...

Meteorolog Šantić: U augustu se u BiH ne očekuje novi toplotni val ni ekstremne vrućine

Nagla promjena vremenskih prilika, koja je prošle sedmice zahvatila region Balkana, je prema riječima Damira Šantića, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine, sasvim uobičajena tokom ljeta.

On kaže da se u Bosni i Hercegovini ne očekuje novi toplotni val ni ekstremne vrućine.

U Bosni i Hercegovini i regionu Balkana u julu je zabilježen period izrazito visokih temperatura, nakon čega je uslijedilo olujno nevrijeme koje je izazvalo žrtve u nekoliko zemalja. Premda je mnoge takva nagla promjena vremenskih prilika iznenadila, bh. meteorolog Šantić ističe da je ona sasvim uobičajena tokom ljeta.

“Itekako je uobičajeno tokom ljeta da imate dosta jako nevrijeme, s obilnim pljuskovima i velikim gradom. Imali smo period od sedam vrućih dana, ali na kontinentu je bilo svježije. Bila je nestabilnija vazdušna masa i donijela je dosta vlage. To se pomjerilo polako prema Balkanu i uglavnom na toj granici, toj zoni između nekog toplijeg anticiklona i fronte koja bi prelazila preko ovog dijela Balkana uobičajeno je da nastane tako jako grmljavinsko nevrijeme” – izjavio je Šantić.

Pojasnio je da tokom vrućih ljetnih dana “Sunce mnogo energije preda planeti, koja se ne može stalno akumulirati, zbog čega dolazi do jačeg nevremena”.

“To je sasvim uobičajeno tokom ljetnog perioda. Zašto nemamo takvo vrijeme tokom zime? Mora biti jako vruće i biti vrlo izražen razvoj vertikalnih oblaka koji proizvedu dosta grmljavine, moguć grad i obilniju kišu” – dodao je Šantić.

BiH je u maju i junu ove godine svjedočila poplavama i bujicama koje su izazvale velike količine padavina. Nakon toga uslijedio je prvi toplotni val koji je prekinulo nevrijeme popraćeno jakim pljuskovima i grmljavinom. Šantić kaže da uprkos takvim naglim promjenama zasad nema velikih odstupanja temperatura zraka.

“Zasad nema velikih odstupanja. Bude kraći period ekstremnog vremena, ali sve zajedno kad uzmete srednju prosječnu vrijednost, zaista nema velikih odstupanja. Temperatura raste, možda pola stepena do stepen u prosjeku. Iako smo imali period vrućih dana u sedmom mjesecu, kraj jula je ipak hladniji. Već je zadnjih dana dosta svježije i do kraja mjeseca će tako biti. Srednja temperatura biće u prosjeku. Sljedeći mjesec ne prognoziramo nikakve toplotne talase i ekstremne vrućine. Biće često kiše i svježeg zraka. U prosjeku ljeto neće mnogo odudarati” – rekao je Šantić.

Dodao je da će u augustu u BiH biti promjenljivo vrijeme uz smjenu vrućih dana i kiše, a očekuje se i prodor svježeg zraka.

“Sve zajedno neće biti ništa ekstremno i to je uobičajeno, a takvo vrijeme očekujemo i narednih godina” – rekao je Šantić.

Navodi da je nevrijeme koje je prošle sedmice zahvatilo regiju bilo malo izraženije, uslijed frontalnog poremećaja koji prelazi preko alpske regije na zapadni dio Balkana.

“To se inače dešava. Nevrijeme koje je uobičajeno u tom dijelu Evrope pomjerilo se na ovaj dio Balkana” – kazao je Šantić.

Meteorolog FHMZ-a se na kraju osvrnuo i na srednjoročnu prognozu vremena u BiH u narednom periodu.

“Jutra su dosta svježija, u prosjeku pet do deset stepeni, u odnosu na naredne dane. U nedjelju se očekuju ponovo pljuskovi. Ne očekujemo ništa alarmantno, biće grmljavine i pljuskova, ali ne prognoziramo olujno nevrijeme. Početak naredne sedmice opet svježiji. Novu kišu očekujemo sredinom naredne sedmice. Slijedi potom ponovo period bez padavina. Naredni vikend očekujemo novi ciklon, novu kišu i promjenljivo vrijeme” – rekao je Šantić.