Poslodavci podržali uvođenje neradne nedjelje za čitavu FBiH, šta o tome kažu iz Ministarstva trgovine

Inicijativa o neradnoj nedjelji u trgovinama na području Federacije Bosne i Hercegovine Sindikat trgovine FBiH pokrenuo je još prije nekoliko godina, ali ona nikad nije zaživjela. Argument Sindikata bio je da da su većina radnika u trgovini žene i majke te bi značilo da taj dan provedu sa svojim porodicama.

Inicijativa je upućena u parlamentarnu proceduru u okviru Prijedloga zakona o unutrašnjoj trgovini, koji međutim nije dobio podršku.

Prijedlog zakona je u prvoj fazi imao mnogo amandmana, a pojedini članovi zakona bili su u suprotnosti jedan s drugim, te ga je ministar trgovine FBiH Amir Hasičević odlučio povući iz parlamentarne procedure te sačiniti novi prijedlog.

“Poslodavci su podržali uvođenje zabrane rada nedjeljom trgovačkih objekata, ali da se ovo pravilo primjenjuje na području cijele Federacije. Propis o neradnoj nedjelji do sada su mogli donositi kantoni i općine, a kada se usvoji zakon o unutrašnjoj trgovini FBiH, ovo pitanje bit će uređeno na nivou BiH” – kazali su za Faktor iz Ministarstva trgovine FBiH.

U međuvremenu, nekoliko gradova poput Mostara, Čapljine, Livna, Sanskog Mosta, Kiseljaka, uveli su neradnu nedjelju.

Iz resornog ministarstva napominju da je u njihovoj nadležnosti da propiše da li će objekti biti otvoreni ili ne, a Ministarstvo rada i socijalne politike Zakonom o radu uređuje koliko će radnici imati slobodnih dana, odnosno koliko sati podrazumijeva radna sedmica i ostale pojedinosti.

Neki gradovi i općine u FBiH su uveli neradnu nedjelju u većini djelatnosti. Na pitanje da li su to gradovi mogli uraditi bez odluke na nivou kantona ili entiteta, iz Ministarstva su pojasnili da su to pravo imale i općine određenim propisima.

– Ministarstvo nastoji ovu oblast urediti Zakonom o unutrašnjoj trgovini, jednoobrazno na nivou Federacije.

U obavljenim razgovorima na terenu sa poslodavcima koji posluju na području cijele BiH zaključeno je da prilikom uvođenja neradne nedjelje u pojedinim gradovima u FBiH, ali i u Republici Srpskoj nije došlo do značajnijeg pada prometa.

Naprimjer, u kompaniji Bingo koja posluje u oba entiteta i svim kantonima u FBiH kazali su da se i sami kupci u kratkom vremenu prilagode, te da umjesto nedjeljom kupovinu obave subotom ili drugim radnim danom – kazali su iz Ministarstva trgovine. (Faktor.ba)