Bruceloza: Kako je prepoznati i izliječiti?

Nakon saznanja o novooboljelom sugrađaninu i sugrađanki od bruceloze, o stanju s ovom zoonozom pitali smo epidemiologe. Kao i o drugim aktuelnim temama u ovim vrućim danima poput mišije groznice. Stanje je uredno.

U kontinuitetu još od 2008.-e, kada je u kantonu bilo više od 200 oboljelih, stanje s brucelozom je isto – na godišnjem nivou je 15 do 20 oboljelih. Od tada je uvedena vakcinacija stoke pa je broj novooboljelih stadardan. Najgore s ovom zoonozom je što zna biti asimptomatična, pa se pacijenti ponekad jave kasno. Česti simptomi su depresija, bolovi u mišićima, sve zavisno koji sistem u organizmu čovjeka naprave. Najbolja je preventiva da se mliječni proizvodi spravljaju od prokuhanog mlijeka. Što se obreda klanja ovaca i goveda na veliki islamski blagdan Kurban ili Hadžijski bajram tiče niko se ne bi smio upuštati u to bez prethodno ispoštovanih propisa.

Preventiva su, svakako, i redovni veterinarski pregledi stoke, te obavezna pasterizacija mlijeka za proizvodnju sira i drugih mliječnih proizvoda“, naglašava Alis Kozica, kantonalni epidemiolog INZ-a Zenica.

Kao i ranijih godina u ovim mjesecima pominje se sve češće još jedna zoonoza, a to je mišija groznica. Kada se redovno vrši sistemska deratizacija u proljeće i jesen nema bojazni za urbano stanovništvo. Na selima i pri gradu se, kaže doktor Kozica, držati „prirodni deratizeri“, a to su mace. Mišija se groznica inače prenosi izlučevinama glodara, poput urina.

Na naše pitanje ima li bojazni za branje i konzumaciju šumskih jagoda odgovara da se šumski plodovi smiju brati i poslije obaveznog pranja jesti.

Dakle ništa nije alarmantno, ali nije na odmet, ipak, se pripaziti. Kod odlaska na izlete, u prirodu, naprimjer i kupovine i konzumacije domaćih mliječnih proizvoda. (A. H.)