Levan Samadashvili, direktor USAID-ovog Projekta pomoći lokalnoj upravi, kod gradonačelnika Kasumovića: U mnogim oblastima vidimo da je Zenica naprednija od drugih općina i gradova

FOTO: zenica.ba

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović održao je sastanak u Gradskoj upravi Zenica kojem su prisustvovali Levan Samadashvili, direktor USAID-ovog Projekta pomoći lokalnoj upravi, Almedina Šuvalija, zamjenica direktora, a ovom prilikom razgovarali su o brojnim temama, sa posebnim akcentom na pomenuti projekt koji implementira i Grad Zenica.

Inače, kako je i ovom prilikom pojašnjeno, tri su komponente Projekta pomoći lokalnoj upravi i to unapređenje usluga građanima, stvaranje poticajnog poslovnog okruženja i savjetodavni paneli građana.

Gradonačelnik Kasumović upoznao je predstavnike USAID-a kako je u Zenici napravljen veliki pomak kada govorimo o privredi, podsjetio na Privredni savjet Grada Zenica koji se sastaje svakog mjeseca, ali i na uspjeh Poslovne zone “Zenica 1”.

Poslovna zona može biti referentna za čitavu državu. Osim toga, u sklopu Poslovne zone imamo i Biznis inkubator za mlade, kojima osiguravamo besplatne prostorije. Grad Zenica osigurao je i beskamatne kredite za poslodavce koji žele investirati u Grad. Naime, radi se o tome da oni vraćaju glavnicu kredita, a Grad za njih plaća kamatu. Kada firme ojačaju, potom su u prilici maltene besplatno dobiti zemljište koje mogu kupiti u Poslovnoj zoni po veoma povoljnim cijenama sa cjelokupnom infrastrukturom da grade i razvijaju se“, poručio je gradonačelnik Kasumović.

Levan Samadashvili, direktor USAID-ovog Projekta pomoći lokalnoj upravi, ovom prilikom je kazao kako mu je drago što su timovi Gradske uprave Zenica uključeni i sarađuju sa USAID-om.

Vaši predstavnici su izdvojili dva projekta odnosno problema i to legalizacija, te upis u matične knjige. Radimo na tome i razmotriti ćemo kako unaprijediti te usluge. Moram posebno istaći da u mnogim oblastima vidimo da je Zenica naprednija od drugih općina i gradova“, rekao je direktor Samadashvili.

Na kraju se govorilo i o javnom-privatnom partnerstvu, a gradonačelnik Kasumović poručio je kako postoji nekoliko projekata koji trebaju Gradu Zenica i ne mogu ih finansirati, a da bi upravo to moglo biti realizirano kroz javno-privatno partnerstvo.

zenica.ba