Medica Zenica obilježila 30 godina rada

FOTO: zenicainfo.ba

Udruženje Medica Zenica u aprilu je obilježilo 30 godina rada i postojanja. Riječ je o specijaliziranoj ženskoj organizaciji koje već tri decenije djeluje na području cijele Bosne i Hercegovine i nastoji odgovoriti na potrebe najranjivijih kategorija u društvu.

S jedne strane, tužno je što smo uopće nastale kao organizacija u jednom teškom vremenu, a s druge strane, mi smo ponosne jer u regionu ne postoji ženska nevladina organizacija koja se u kontinuitetu bavila liječenjem duša, tijela, porodica, zajednice od traume i stoga kažem da 30 godina radimo i djelujemo ne samo u Zenici nego na području cijele BiH, regiona a širom svijeta uče iz naših praktičnih, naučnih i stručnih dostignuća“, kazala je Sabiha Husić, direktorica ove organizacije.

Sabiha Husić

Teško je govoriti o statistikama i projektima koje je ova organizacija realizovala tokom 30 godina rada i postojanja. Ono što su u svom dugogodišnjem radu razvile jeste pristup koji je sveobuhvatan, multidisciplinaran i interdisciplinaran shodno individualnim potrebama i participaciji preživjelih.

Više od  milion usluga različitih je pruženo na području Bosne i Hercegovine. Zasigurno u ovih 30 godina preko 500 različitih projekata koji su finansirani od međunarodne zajednice i fondacija, preko 30 hiljada individua tj. žena, djece i muškaraca su bili u prilici da dobiju podršku i zaštitu zavisno od njihovih individualiziranih potreba“, dodaje Husić.

Mi nastavljamo sa servisima unutar Medice koji su razvijeni od Sigurne kuće, psihološkog savjetovališta, SOS telefona, okupacione terapije do ekonomskog osnaživanja. Nastavljamo rad sa institucijama, a posebno bih naglasila rad sa mladima jer nam je nekako prepoznat taj kapacitet mladih i nedovoljno iskorišten kada je u pitanju ova tema, doprinos miru i pomirenju tako da Medica Zenica će nastaviti raditi sa ženama i institucijama ali ćemo staviti i značajan fokus na mlade“, kazala je Sabiha Husić, direktorica Medice Zenica.

Nizom aktivnosti će tokom cijele godine biti obilježena ova značajna godišnjica, a već 19. juna najavljuju prvu aktivnost, a riječ je o promociji knjige „Podrška preživjelim ratnog seksualnog nasilja“ autorice Sabihe Husić.