170 maturanta, odlikaša iz 11 srednjih škola na prijemu kod gradonačelnika Kasumovića

FOTO: Zenicainfo.ba

Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Kasumovićem upriličila je danas u sali Gradskog vijeća Zenica prijem za maturante srednjih škola koji su svoje školovanje završili odličnim uspjehom.

Kasumović i njegovi prethodnici su i proteklih godina nagrađivali maturante, odlikaše iz srednjih škola, tako da se ova manifestacija održava tradicionalno duži niz godina.

Oni su najbolji, oni su svjetlo ovoga grada pa i ove države. To su najbolji učenici koji su oslobođeni i mature. Posavjetovao sam ih da proberu šta će studirati u budućem životu jer nekih kadrova ne treba više ni ovoj državi, neke profesije su nepotrebne maltene, ali oni su najbolji mogu svaki fakultet, najteži, završiti. Želja mi je, i to sam ih upozorio, da svu pažnju na svoju obrazovanost na onome čemu se posvete maksimalno. Grad stoji tu i dalje da pomogne i ovo je jedna tradicionalna manifestacija predivna jer ove godine rekordan broj je odličnih učenika  na što sam ponosan i sretan“, rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik grada Zenica.

Ove godine je 170 najuspješnijih učenica i učenika iz 11 srednjih škola od gradonačelnika dobilo na poklon po knjigu i 100 konvertbilnih maraka. Šta za maturante znači današnji prijem i da li im je ovo dodatni motiv za postizanje novih vrhunskih rezulta maturanti su nam rekli u svojim izjavama.

Pa naravno da jeste i to baš veliki motiv kad se dobije neka nagrada za sve ono što sam radila tokom  ove četiri godine i što sam se trudila. Nisam imala namjeru, odnosno nisam to radila iz ovakvih razloga nego zbog svog, nekog ličnog gušta i jednostavno da sama gradim svoju karijeru svoje uspjehe, a ovo svakako dođe kao još veći motiv da nastavim dalje“, izjavila je Amina Bajramović maturantica Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ Zenica.

Jest dodatni motiv, ali isto tako osjećam se da je ovo više kao nagrada i kao neka pohvala i razlog zašto sam trudio sve ove godine. Osjećam se kao ipak, bio je neki cilj u tome, bila je neka dobra, svijetla strana“, rekao je  Danis Pojskić, maturant Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ Zenica.

Učenici su dodali da im je, kao i svim ostalim maturantima današnje druženje sa gradonačelnikom veliki podstrek da nastave nizati uspjehe i u daljem obrazovanju i životu uopšte. (T. B.)