RMU Zenica: Zatvara se Stara jama, radnici se premještaju u Raspotočje

Pogon Stara jama Rudnika mrkog uglja Zenica se zatvara, a proizvodni radnici bit će premješteni u jamu Raspotočje, odluka je nadležnih iz Koncerna, saopćena na današnjem zboru uposlenika Rudnika koji su u radničkom neposluhu od 25. maja zbog kašnjenja u isplati aprilske plate i rata radničkih kredita prema bankama za mart i april.

Kašnjenje je posljedica blokade računa preduzeća po više osnova na višemilionski iznos.

Pitanje debloklade računa je skoro u potpunosti riješeno odobravanjem potrebnih sredstava od strane JP Elektroprivreda BiH, osim manje grupe radnika Rudnika koji ne pristaju na odgodu potraživanja po osnovu neuplaćenih doprinosa za PIO.

Nadam se da ćemo uskoro imati saglasnost za odgodu potraživanja manje grupe uposlenika čime bi se prekinuo radnički neposluh i nastavljena proizvodnja u jami Raspotočje sa manjim brojem ljudi“, izjavio je Mensur Hukić, direktor Rudnika Zenica.

Mensur Hukić

“Zatvaranje Stare jame je bilo neophodno jer više nije bilo dovoljno proizvodne radne snage za dva pogona”, kazao je Hukić precizirajući da bi nužno potrebna mjesečna proizvodnja za finansijsku održivost i izmirenje obaveza trebala biti u količini od 35.000 tona uglja.

Predsjednik Sindikata Rudnika Zenica, Elvedin Avdić je potvrdio da je odluka o zatvaranju Stare jame donesena bez Sindikata.

Ne mora se ni pitati, ali će Sindikat stati iza svojih članova da niko neće ići na ulicu, niko neće biti otjeran, adekvatno zbrinjavanje, dokup staža, penzionisanje, svako ko hoće raditi ima šansu“, kazao je Avdić.

Elvedin Avdić

Proizvodnja u trećem ugljenokopu u okviru Rudniku Zenica, jami Stranjani obustavljena je u oktobru 2019. godine, a pogon je zvanično zatvoren 30. juna 2020. godine. (Š. B.)