ISS Zenica realizuje projekat “Priroda, sport i zdravlje”

FOTO: Zenicainfo.ba

„Priroda, sport i zdravlje“ naziv je projekta Interventne spasilačke službe koji realiziraju u saradnji sa osnovnim školama s ciljem da se djeci približe korisni efekti boravka u prirodi i bavljenja sportom.

Učenici i učenice nižih razreda OŠ „Meša Selimović“ danas su na ušću Babine rijeke u Bosnu imali časove „škole u prirodi“. Zenički spasilac Ekrem Tuka prvo im je pokazao i pojasnio kako se treba pripremiti za odlazak u prirodu, šta treba ponijeti, kakve opasnosti vrebaju tamo i kako se čuva okoliš.

Ovdje smo jučer postavili kamp, djeca će imati priliku boraviti u šatoru, ploviti rijekom u čamcu, voziti bicikl i slično. Sve to se poklapa sa njihovom nastavom iz predmeta Moja okolina u trećem, četvrtom i petom razredu“, kazao nam je Tuka.

Danas i sutra će obuku proći oko 200 učenika i učenica OŠ “Meša Selimović”. Prošle godine su isti projekat realizirali sa OŠ “Edhem Mulabdić”. Ovaj put su podršku imali od Lokalne fondacije Zenica, a za mališane su na kraju pripremili i nagrade za učešće.

Cilj projekta „Priroda, sport i zdravlje“ Interventne spasilačke službe i Sportsko-rekreativnog kluba Bosna je da mališani što manje vremena provode uz internet i mreže, da izbjegavaju nasilnu komunikaciju i vršnjačko nasilje i da što više vremena koriste za sport, te za odlazak i odgovorno ponašanje u prirodi. (A. H.)