Aličić: Sa aspekta civilne zaštite mogu reći da je stanje danas normalizovano na prostoru ZDK

Mada je kiša padala i prethodnih dana, a prema prognozoma očekuju su pljuskovi i danas i narednih dana, sa aspekta civilne zaštite mogu reći da je stanje danas normalizovano na prostoru ZDK“, izjavio nam je Džavid Aličić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ovog kantona.

U protekle dvije noći na našem kantonu nije bilo problema, osim manjih na uspostavi putnih komunikacija na prostoru općina Maglaj i Olovo, gdje je dolazilo do povremenog obustavljanja saobraćaja na magistralnom putu Maglaj – Zavidovići, kao i u naselju Luke u olovskoj općini, a otežan je bio i ulazak u sam Maglaj, ali sve je to sanirano i još juče stavljeno pod kontrolu“, navodi direktor KUCZ ZDK.

Po njegovim riječima sve rijeke na području ZDK sada su u svojim koritima i daleko su ispod nivoa prvog obavještavanja od poplava, te se i ne očekuje da bi do njihovog izlijevanja moglo doći do kraja trajanja aktuelnog nararadžastog upozorenja, ali oprez je i dalje potreban.

Prije dvije noći Usora je u svom gornjem toku bila na granici upozorenja od poplava, ali nakon prolaska prvog plavnog vala došlo je do opadanja nivoa rijeke, tako da je korito Usore moglo primiti drugi plavni val bez plavljenja“, kaže Džavid Aličić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK.

Naradžasto upozorenje zbog mogućih jakih lokalnih pljuskova i dalje je na snazi za ZDK, ali i prostor Federacije BiH, a za moguće povremeno izljevanje iz korita istaknuta su područja sliva rijeke Usore i gornji dio sliva rijeke Bosne.

Kantonalna uprava civilne zaštite ZDK, kako navode, čim je dobila upozorenje, izvršila određene pripreme i sve općinske i gradske službe stavljene su u funkciju i upozorene da obave mjere za slučaj potrebnog djelovanja, odnosno spašavanja ljudi i materijalnih dobara u priobalnim područjima.

Ipak ono što bi se moglo još desiti i zbog čega moramo biti na oprezu jeste da bi naredni lokalni pljuskovi mogli izazvati bujične poplave u pojedinim naseljima ZDK, ali ne možemo predvidjeti, gdje bi do toga moglo doći“, navodi Džavid Aličić, direktor KUCZ ZDK. (V. J.)